DOLAR
32,5884
EURO
34,8559
ALTIN
2.505,24
BIST
9.679,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
12°C
Muğla
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
21°C

Ankara İş Hukuku Avukatı Nereden Bulunur?

Ankara İş Hukuku Avukatı Nereden Bulunur?
A+
A-

Ankara İş Hukuku Avukatı Nereden Bulunur?

İş hukuku bağımsız olarak çalışan kişilerle ilgilenmemekte, bağımlı olarak çalışmakta olan kişilerdense sadece işçileri ele almaktadır. Sözleşmeli personel veya memurda bağımlı olarak çalışıyor olsa da iş hukuku bu kişilerin çalışma ilişkilerine müdahale etmez.

Bu yüzden iş hukuku işçiler için oluşturulmuş özel hukuk dalıdır. Kendi kurulu iş yerlerinde bağımsız olarak çalışmakta olanlar yani herhangi bir gelir karşılığı almadan çalışan kişilerin göstermiş oldukları faaliyetleri borçlar hukuku, ticaret hukuku veya çalışma alanlarına göre ilgili hukuk dalları ilgilense de bu kişilerle iş hukuku ilgilenmez.

İşveren, işçi ve devlet arasındaki ilişkileri inceleyerek düzenleyen hukuk dalı iş hukukunu oluşturmaktadır. İş hukuku ikiye ayrılır. Bunlar toplu iş hukuku ve bireysel iş hukukudur. Örneğin bir kişi Ankara’da haksız yere işten çıkarılırsa veya çalışmakta olduğu iş yerinde sigortasız olarak çalıştırılıyorsa çok sayıda iş hukuku avukatı Ankara’da bulunabilmektedir.

Bireysel İş Hukuku

İşveren ile işçiyi, aralarında yapmış oldukları iş sözleşmesinin tarafları olarak değerlendiren hukuk dalıdır. Ayrıca kanundan ya da yapılan sözleşme sonucunda ortaya çıkan yükümlülük ve hakları inceleyen hukuk dalı bireysel hukuk dalıdır. İş sözleşmesinden doğan borçlar, iş sözleşmesinin çeşitleri, iş sözleşmesinin hangi hallerde sona ereceği, çalışma süreleri, çalışma ücretleri, mola ve dinlenme süreleri, iş sağlığı güvenliği gibi konular bu hukuk dalının sorumluluk alanına girmektedir. 6098 sayılı Borçlar hukuku kanunu ile 4857 sayılı iş kanunu tarafından düzenlenen hukuk dalı olarak karşımıza bireysel iş hukuku çıkmaktadır.

Toplu İş Hukuku

Sendikal faaliyetler, grev ve lokavt, toplu iş sözleşmesi gibi konuları inceleyen hukuk dalı ise toplu iş hukukudur. Bununla birlikte sendika ile sendika üyeleri arasındaki ikili ilişkiler toplu iş hukukunda incelenmektedir. Grev ve lokavt kanunu toplu iş hukuku temel kanunları arasında yer alır. Ayrıca 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ve 2822 sayılı toplu iş sözleşmesi de toplu iş hukuku temel kanunları içinde yer almaktadır.

İş hukukunun tarafları bir nedenden dolayı birbirlerinden davacı olurlarsa iş avukatı tutmaları kendileri için faydalı olacaktır. Mahkemeler aracılığıyla iş hukuku ile ilgili sorunlar çözüme kavuşturulmaktadır.

Aktur tatil sitesi