DOLAR
32,3184
EURO
35,0487
ALTIN
2.307,01
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Aras, “Demek ki bu mücadeleler sonuç veriyor”

Aras, “Demek ki bu mücadeleler sonuç veriyor”
Aktur tatil sitesi

Bodrum Yalıkavak Geriş Mahallesi sınırları içerisindeki Rüzgar Elektrik Santrali (RES) projesi hakkında iki ayrı bilirkişi heyeti bugün incelemelerde bulundu. Bölgeye giden Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “RES projesi ile ilgili olarak sivil inisiyatifler önemli bir hareket başlattı. Bizler de sonuna kadar onların yanındayız” dedi.

Geriş Mahallesinde bulunan RES Projesi ile ilgili olarak bugün bölgeye giden bilirkişi heyetleri hem imar açısından hem de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) konusunda incelemelerde bulundu. Keşif çalışmaları öncesinde bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile acele kamulaştırma davası açan arazi sahipleri bölgeye gitti. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras da CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, Belediye Başkan Yardımcıları Turgay Kaya, Önder Batmaz, Emel Çakaloğlu ve bazı meclis üyeleri ile birlikte RES tribünlerinin kurulduğu Geriş tepelerindeydi.

Muğla 2. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma ve inşa edilen yapıların yıkımı kararı verilen RES kontrol binasının önünde toplanan grup, bilirkişi incelemesinden önce gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, mahkeme kararlarını hatırlatarak Yıkım kararları alınmış bir yapı ancak biz enerji kesilmediği için mahkeme kararını uygulayamaz hale gelmişiz. İlgili kuruma yazı yazıyoruz, cevap alamıyoruz. Ama hiçbir zaman peşini bırakmıyoruz, mücadelemize devam ediyoruz.” dedi.

BAŞKAN ARAS: “ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARIYLA BAŞLAYAN BİR SÜREÇ”

Yerel halkın taleplerini dikkate almadan yapılan uygulamalara karşı olduklarını söyleyen Başkan Aras sözlerine şöyle devam etti:

“Biz bu şekilde uygulamalara karşıyız. Hele Bodrum gibi binlerce yıllık tarihi, kendine has bir ekolojik sistemi olan ve Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri olan bir yarımadada, insanların istemediği ya da onlara rağmen yapılan her türlü müdahaleye karşı çıkacağız. Burada, ÇED gerekli değildir kararıyla yola çıkılan bir süreç var. Bu kesinlikle kabul edilemez. Bu durum Bodrum’da sadece RES’lerle ilgili yaşanmıyor. Bodrum’un ekolojik sistemini, doğal durumunu bozacak bazı işler yapılıyor ve ÇED gerekli değildir raporları bunlara mesnet olarak gösteriliyor.”

BAŞKAN ARAS: “SİVİL İNİSİYATİFLERİN MÜCADELESİNE DESTEK OLACAĞIZ”

Meskun mahaldeki RES’lerin çevresel etkilerinin hem insan sağlığını hem de doğal yaşamı olumsuz etkilediğini hatırlatan Başkan Aras, yenilenebilir enerji için meskun mahallerin çok dışında birçok yer bulunabileceğini söyledi. Bölgede acele kamulaştırma yapılmasını da eleştiren Başkan Aras, “Kamulaştırmanın da bazı şartları vardır. Burada biz geleceği belli olmayan bir yatırım yapacağız diye vatandaşın ineğini otlattığı yeri gasp ediyoruz. Sivil inisiyatif burada çok önemli. Onlar bütün mücadeleyi harekete geçirdiler, biz de onların yanındayız. RES’lerin yerel halkın yaşadığı ya da meskun mahallere bu kadar yakın olması gerekmiyor.” diye konuştu.

Yalıçiftlik’teki projenin iptal edilerek Denizli bölgesine taşındığını hatırlatan Aras, “Demek ki bu mücadeleler sonuç veriyor. Biz hukuka güveniyoruz, yargıya güveniyoruz. Onlardan gereken sonucu alacağımızı biliyoruz. Yeter ki halkımız da bizim yanımızda olsun, destek olsun. Biz oldu bittiye getirilmek istemiyoruz. Sadece RES ler değil, diğer tüm Bodrum’la ilgili alınan kararlarda da bizim de burada olduğumuzu, dikkate alınmamız gerektiğini haykırıyoruz. Şu anda bu noktada yaptığımız budur. 6 yıldır verilen mücadeleye saygı duyuyoruz ve destek olacağız.” dedi.

BAŞKAN ARAS: “BAKANIMIZIN İRADE ORTAYA KOYACAĞINA İNANIYORUM”

Bodrum’da özellikle kaçak ve imara aykırı yapılar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile uyum içinde çalıştıklarını belirten Bodrum Belediye Başkanı Aras konuşmasına şöyle tamamladı:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Ayder Yaylası, Dipsiz Göl ve daha birçok önemli bölgede yaptığı müdahaleler var. Bodrum’da özellikle vahşi yapılaşmayla ilgili yapılan müdahaleler var. Bakanlığımızla birlikte zaten biz ortak çalışmalar yürütüyoruz. Çevre konusunda şu anda çok duyarlı bir Bakanımız var ve ben bu konuda da Bakanımızın bir irade ortaya koyacağını düşünüyorum. Umarım burada da bir sonuç alırız.” 

Aktur tatil sitesi