DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

Araştırma: Yemeklere tuz serpmek diyabet riskini artırıyor

Yeni bir araştırma, öğünlerinize tuz eklemenin tip 2 diyabete yakalanma riskini artırdığını öne sürüyor.

Araştırma: Yemeklere tuz serpmek diyabet riskini artırıyor
A+
A-
velux

Tuzlu diyetlerin kan basıncını yükselttiği ve kalp için kötü olduğu uzun zamandır biliniyordu ancak bu çalışma, diyabetle bağlantısını gösteren ilk çalışma oldu.

Bilim insanları, Birleşik Krallık Biyobankası’nda tuz alımları ve sofrada yemeklerini ne sıklıkla tuzla tatlandırdıkları sorulan 400 bin yetişkinin verilerini inceledi.

On yılı aşkın bir takip süresi boyunca katılımcıların 13 bininde tip 2 diyabet gelişti. Hiç tuz kullanmayan veya nadiren kullananlarla karşılaştırıldığında, her öğüne tuz ekleyen kişilerin tip 2 diyabete yakalanma riski yüzde 39 daha yüksekti.

Bu arada, “bazen” veya “genellikle” tuz ekleyenlerde risk, sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 20 daha yüksekti.

TUZLUĞU MASADAN KALDIRMAK FAYDALI

Tulane Üniversitesi’nde epidemiyoloji profesörü ve çalışmanın baş yazarı olan Dr. Lu Qi, “Tuzun sınırlandırılmasının kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyon riskini azaltabileceğini zaten biliyoruz, ancak bu çalışma ilk kez tuzu masadan kaldırmanın faydalı olduğunu gösteriyor.” dedi.

Araştırmacılar, tuzun insanları daha büyük porsiyonlarda yemek yemeye teşvik ettiğini, bunun da obezite ve iltihaplanma gibi diyabet için diğer risk faktörlerini geliştirme şansını artırdığını söyledi.

Bunun yerine otlar ve baharatlar kullanmak gibi tuz alımını azaltmaya yönelik stratejilerin, Birleşik Krallık’ta yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen tip 2 diyabetiyle mücadeleye yardımcı olabileceği sonucuna varıldı.

Çok fazla tuz yemek, yüksek tansiyona neden olabilir, bu da kalp krizi ve felç riskini artırıyor. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), yetişkinlerin günde 6 gr’dan (1,5 çay kaşığı) fazla tuz almamasını öneriyor.

polat-galle
ETİKETLER: , ,