DOLAR
36,6668
EURO
40,0036
ALTIN
3.532,54
BIST
10.873,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Çok Bulutlu
16°C
Muğla
16°C
Çok Bulutlu
Salı Açık
8°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
10°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
13°C
Cuma Açık
16°C

Bakanlığın ‘korumalı alanları’ imara açmasına tepkiler artıyor

İzmir’de son dönemde Çeşme ve Bornova’da doğal sit alanı statüsündeki bölgelerin imar planları değiştirilerek yapılaşmaya açıldı. İmar değişikliği yöntemine tepki gösteren TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir, “Şu ana kadar yerel yönetimlerin elinden plan yapma yetkisi alınan her yer ranta açılmıştır” dedi.

Bakanlığın ‘korumalı alanları’ imara açmasına tepkiler artıyor
14.03.2025
99
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın büyükşehir ve ilçe belediyelerini yok sayarak orman, mera, tarım, zeytinlik ve sit alanları gibi korumalı bölgelerin imar planlarını değiştirerek betonlaşmanın önünü açmasına tepkiler artıyor. Son dönemde İzmir’de Çeşme Aya Yorgi Koyu ve Bornova’daki zeytinlik, tarım ve koruma statülü alanlarda yapılaşmanın önünü açan imar planı değişikliklerine, meslek odaları ve belediyeler tarafından itiraz edildi ve konu yargıya taşındı.

“YAPISAL OLARAK YANLIŞ”

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Aykut Akdemir, bakanlığın yönteminin yanlış olduğunu anlatarak ranta, talana dikkat çekti. İmar planlarının nasıl yapılması gerektiğinin yasalarda ve yönetmeliklerde belli olduğunu belirten Aykut Akdemir, “İhtiyaçların giderilmesi anlamında bu tip imar planlarındaki değişiklikleri yerel iktidarın yapması en doğru karardır. Yerelin gücünün yetmediği yerlerde merkezi hükümet ile ortak yapılabilir. Ama yerel yönetimlerin alanın dışına itilerek plan yapılması doğru bir yöntem değildir. Şu ana kadar yerel yönetimlerin elinden plan yapma yetkisi alınan her yer ranta açılmıştır. İzmir’de bunun en bariz örneği, Bayraklı gökdelenler bölgesidir. Kentin en yanlış planlama işlerinden bir tanesidir. Kentin yoğunluğunu artıran ve yapısal olarak yanlış bir planlama işidir” diye konuştu.

“HEP DAVA AÇTIĞIMIZ PLANLAR”

İmar planı değişiklikleri yapılırken halkın da görüşünün alınması gerektiğini vurgulayan Akdemir, “Planlar yapılırken planlama tekniğine uygun yapılarla halkın da şeffaf katılımını sağlayarak yapılması en doğru yöntemdir. Merkezi iktidar, yerelin bu tip yetkilerini elinden almamalıdır. Gerçekten de şu ana kadar yerel yönetimlerin devre dışı bırakılarak yapılan bütün planlar hep rant odaklı planlardır ve bizlerin de hep dava açtığı planlardır. Çünkü planlama tekniğine, kentin ruhuna uygun olmayan planlardır. Doğal alanları, sit alanlarını, koruması gereken alanları ‘koruma’ kaygısı taşımadan planlar yapılmıştır. Bornova’da, Çeşme’de yapılan planlar yönetmeliklere aykırı planlardır” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet

ETİKETLER: , ,