Yaşanan sorun gerçek verilerin çok ötesinde. TÜİK’in yüzde 20.7 oranında arttığını belirttiği konut fiyatları, BETAM’ın raporuna göre ise yüzde 89.1 yükseldi.
Enflasyon, döviz kurları ve ekonomik kriz, vatandaşın temel hakkı olan barınmayı da vurdu. TÜİK’in yüzde 20.7’lik artış olduğunu iddia ettiği konut fiyatları, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) raporuna göre ise yüzde 89.1 oranında arttı.
CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen, “Türkiye’deki barınma krizi, TÜİK tarafından gerçek rakamların manipüle edilmesiyle gizlenecek noktayı çoktan aştı” dedi. BETAM’ın hazırladığı, “Sahibinden Satılık Konut Piyasası Görünümü” başlıklı çalışma, TÜİK’in mayıs ayına yönelik yüzde 20.7 olarak açıkladığı konut fiyatlarındaki artıştaki gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.
VERİLER ŞÜPHELİ
BETAM’ın çalışmasına göre, Türkiye’de Mayıs 2022’de 10 bin 891 TL olan konutların metrekare fiyatı, Mayıs 2023’te 20 bin 596 TL’ye fırladı. Metrekare fiyatı bir yılda yüzde 89.1 arttı. Mayıs 2022-Mayıs 2023 döneminde konut fiyatlarında en çok artış yaşanan ilk üç kent de Van, Malatya ve Ordu oldu.
TÜİK verileri ile bilimsel raporlar arasında 5 kat fark oluştuğunu belirten Gökçen, “BETAM raporu, hepimizin bildiği gerçekleri gözler önüne serdi. TÜİK ise barınma sorunu yaşayan milyonlarca insanla dalga geçiyor, istatistik bilimine de hakaret ediyor. TÜİK çığırından çıktı” diye konuştu.
Van birinci sırada
Son 1 yılda satılık konut metrekare fiyatlarında hızla artış yaşandı. Bu dönemde Van yüzde 122.8’lik artış ile tüm şehirler arasında birinci oldu. Van’ı yüzde 121.7 oranındaki artış ile Malatya takip ederken, Ordu yüzde 117.1 oranındaki yükseliş ile konut metrekare fiyat artışında üçüncü sıraya yerleşti.