DOLAR
32,3267
EURO
35,0819
ALTIN
2.298,64
BIST
8.979,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Bayram tatili öngörüsü: 10 milyon kişi 10 milyar TL

Bayram tatili öngörüsü: 10 milyon kişi 10 milyar TL
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, “Bayram dönemi için akraba eş dost ve kendi yazlıklarına seyahatlerle birlikte 10 milyon kişinin seyahat etmesini ve 10 milyar TL’lik bir ekonominin oluşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Yaklaşan bayram tatili öncesinde hareketlilik arttı. Koronavirüs nedeniyle uzun süredir evlerinde kalan insanlar kısıtlamaların olmadığı bayram dönemi için tatil hazırlıklarını hızlandırdı. Özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarındaki otellere büyük talep olurken, Anadolu’nun dört bir tarafına da gidişler hızlandı.

Deniz, kum, güneş tatili yapmayacak olanlar Kurban Bayramı’nı memleketlerinde geçirmek için şimdiden yollara düşmeye başladı.

Hürriyet Gazetesi’nden Burak Coşan’a açıklamalarda bulunan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, bayram dönemi için akraba, dost ve kendi yazlıklarına seyahatlerle birlikte 10 milyon kişinin seyahat etmesini ve 10 milyar TL’lik bir ekonomin oluşmasını beklediklerini söyledi.

İç turizmde beklenen hareketin artarak devam ettiğini ifade eden Bağlıkaya, “Bayram dönemi için tatil süresi de uzayınca talep arttı. İç piyasa için uzun bir tatil fırsatı doğdu. Koronavirüs nedeniyle evlerinde kalan insanlar daha fazla tatile ihtiyaç duymaya başladı. Bu dönemde otellerin yerli turist için ayırdıkları payların tamamen dolacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

EGE’YE İLGİ BÜYÜK

Bayram taleplerinin 10 gün önceden artmaya başladığına dikkat çeken Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise “Sadece bizim bölgemizde değil Türkiye’nin dört bir tarafında hareketlilik yaşanıyor. Otellerin dolulukları geçen haftadan itibaren artmaya başladı. Cuma gününden bu yana özellikle Çeşme, Bodrum gibi yerlerde trafik artıyor. Çeşme neredeyse doldu. Bodrum’da da aynı durum yaşanıyor. Sektörün şu andaki en önemli kaynak pazarı yerli turist oldu. Bu haftadan itibaren bölgede boş yer bulmak zorlaştı. Özellikle deniz kenarlarındaki otellerde izolasyon odaları hariç tüm odalar doldu diyebiliriz. İç turizmdeki hareketliliğin ağustos sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

KARADENİZ HAREKETLENDİ

Kısıtlamaların kaldırıldığı 1 Temmuz’dan itibaren Karadeniz bölgesinin hareketlenmeye başladığını vurgulayan Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayram tatili için de münferit hareket hızlandı. Otobüslerle yapılan kitle turizmleri tam başlamadı ancak yine de gelişler turizmciyi sevindiriyor. Bayram döneminde otellerin kısmen dolacağını söyleyebiliriz. Son 2 yıldır bayram dönemlerinde oteller boş kalıyordu. Ancak bu sene geçen yıla göre daha çok talep var. Bölgede bungalov oteller ve küçük tesisler talep görüyor. Kamp ve karavan turizminde hareketlilik yaşanıyor. Bölgede şu anda Doğu Karadeniz’e ve Orta Karadeniz’e ilgi daha fazla. Eğer koronavirüste yükseliş yaşanmazsa mart nisandan itibaren eski günlere dönmeye başlarız. 2023’te eski rakamlar yakalanır.”

“TEKNE BULMAK İMKÂNSIZ”

Bayram döneminde en yoğun hareketliliğin yaşandığı alanlardan biri ise yat ve tekne kiralama sektörü oldu. Yat Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Doğulu, “Yat ve tekne kiralamaya inanılmaz bir talep var. Gelen talepleri mevcut yatlar karşılamıyor. Bayram dönemi için yat ve tekne kiralamak isteyen yerli turist sayısı arttı. Hatta en büyük yoğunluğu yerli turist oluşturuyor diyebiliriz. Bayramda kalabalık otellere girmek istemeyen yerli turist izole tatil için yat ve tekne kiraladı. 3-4 aile bir araya gelerek tekne ve yat kiralıyorlar. Artık bayram için tekne ve yat bulmak neredeyse imkânsız hale geldi” şeklinde konuştu.

10 BİN OTOBÜS TÜRKİYE YOLLARINDA

Tatil bölgeleri dışında memleketine gitmek isteyen vatandaşlar da şimdiden otogarlarda hareketliliği arttırdı.

BİR GÜNDE 1400 ARAÇ

İstanbul Otogarı’ndan bir günde çıkan araç sayısının 1400’ü aştığını dile getiren Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Birol Özcan, şunları söyledi:

“Bayram yaklaştıkça İstanbul’dan çıkan otobüs sayısının 1700’e ulaşacağını tahmin ediyoruz. Bayram tatilinde otobüslerde neredeyse boş yer kalmadı. Tüm Türkiye’de bayram döneminde 10 bin otobüs hizmet verecek. Bu otobüslerin büyük çoğunluğu şimdiden doldu. Pandemi öncesi seviyelere henüz ulaşamadık ancak uzun süredir işleri kötü olan otobüsçüler bu bayram rahatlamaya başladı. Pandemi öncesinde İstanbul’da otogardan çıkan otobüs sayısı 2 bin 500’lere ulaşmıştı.”

Bodrum Ev Emlak