DOLAR
32,5400
EURO
34,8621
ALTIN
2.424,20
BIST
9.694,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Beslenme Nedir ve Neden Önemlidir?

Beslenme Nedir ve Neden Önemlidir?
10.05.2020
796
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Beslenme, gıdadaki besin maddelerinin, vücudun bunları nasıl kullandığı ve diyet, sağlık ve hastalık arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Beslenme uzmanları, besin maddelerinin insan vücudunu nasıl etkilediğini anlamak için moleküler biyoloji, biyokimya ve genetik fikirleri kullanırlar.
Beslenme ayrıca insanların hastalık riskini azaltmak için diyet seçimlerini nasıl kullanabildiklerine, bir kişinin çok fazla veya çok az bir besine sahip olması durumunda ne olacağına ve alerjilerin nasıl çalıştığına odaklanır.
Besinler vücuda enerji sağlar. Proteinler, karbonhidratlar, yağ, vitaminler, mineraller, lif ve su besin maddeleridir. İnsanlar diyetlerinde doğru besin dengesine sahip değilse, belirli sağlık koşullarını geliştirme riski artar. Bu makale, bir kişinin ihtiyaç duyduğu farklı besinleri ve nedenini açıklayacaktır. Ayrıca diyetisyen ve beslenme uzmanının rolüne de bakacaktır.
Makro besinler
Doğru besin dengesini tüketmek sağlıklı bir yaşam tarzının korunmasına yardımcı olabilir.
Makrobesinler, insanların nispeten büyük miktarlarda ihtiyaç duydukları besinlerdir.
Karbonhidratlar
Şeker, nişasta ve lif karbonhidrat türleridir.
Şekerler basit karbonhidratlardır. Vücut hızla parçalanır ve şekerleri ve işlenmiş nişastayı emer. Hızlı enerji sağlayabilirler, ancak bir insanı dolu hissetmezler. Ayrıca kan şekeri seviyelerinde artışa neden olabilirler. Sık şeker artışları tip 2 diyabet ve komplikasyonları riskini artırır.
Lif ayrıca bir karbonhidrattır. Vücut bazı lif türlerini parçalar ve enerji için kullanır; diğerleri bağırsak bakterileri tarafından metabolize edilirken, diğerleri vücuttan geçer.
Lif ve işlenmemiş nişasta karmaşık karbonhidratlardır. Vücudun karmaşık karbonhidratları parçalaması ve emmesi biraz zaman alır. Lif yedikten sonra, bir kişi daha uzun süre dolu hissedecektir. Lif ayrıca diyabet, kardiyovasküler hastalık ve kolorektal kanser riskini azaltabilir. Karmaşık karbonhidratlar, şekerlerden ve rafine karbonhidratlardan daha sağlıklı bir seçimdir.
Proteinler
Proteinler, doğal olarak oluşan organik bileşikler olan amino asitlerden oluşur.20 amino asit vardır. Bunlardan bazıları önemlidir, bu da insanların onları yiyeceklerden almaları gerektiği anlamına gelir. Vücut diğerlerini yapabilir. Bazı gıdalar tam protein sağlar, yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm temel amino asitleri içerirler. Diğer gıdalar çeşitli amino asit kombinasyonları içerir. Çoğu bitki bazlı gıdalar tam protein içermez, bu nedenle vegan diyetini takip eden bir kişinin gün boyunca esansiyel amino asitleri sağlayan bir dizi yiyecek yemesi gerekir.
Yağlar
Yağlar aşağıdakiler için gereklidir:

• Organların hormon üretmesine yardımcı olmak
• Vücudun belirli vitaminleri emmesini sağlamak
• İnflamasyonu azaltmak
• Beyin sağlığını korumak
Çok fazla yağ obezite, yüksek kolesterol, karaciğer hastalığı ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir. Bununla birlikte, bir kişinin yediği yağ türü bir fark yaratır. Zeytinyağı gibi doymamış yağlar, hayvanlardan gelme eğilimi gösteren doymuş yağlardan daha sağlıklıdır.
Su
Yetişkin insan vücudu% 60’a kadar sudur ve birçok işlem için suya ihtiyaç duyar. Su kalori içermez ve enerji sağlamaz. Birçok kişi günde 2 litre veya 8 bardak su tüketmenizi önerir, ancak aynı zamanda meyve ve sebze gibi diyet kaynaklarından da gelebilir. Yeterli hidrasyon soluk sarı idrarla sonuçlanır. Gereklilikler ayrıca bireyin beden büyüklüğüne ve yaşına, çevresel faktörlere, aktivite seviyelerine, sağlık durumuna vb. de bağlı olacaktır. Bir insanın her gün ne kadar suya ihtiyacı olduğunu öğrenmek için buraya tıkla.