DOLAR
32,2391
EURO
35,1138
ALTIN
2.508,58
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
31°C
Muğla
31°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Az Bulutlu
31°C
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Açık
26°C

Bilimsel araştırma: Aktif olarak internet kullanmak bunama riskini düşürüyor

ABD’de yapılan bir araştırma, düzenli internet kullanımının orta yaşta bunama riskini %50 azalttığını tespit etti. 

Bilimsel araştırma: Aktif olarak internet kullanmak bunama riskini düşürüyor
A+
A-
polat-galle

Çok fazla ekran başında kalmanın tehlikelerinden sıkça bahsedilse de, ABD’li araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, düzenli olarak internet kullanmanın bunama riskini azaltabileceğini ortaya çıkardı.

Çalışma için, New York Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaklaşık sekiz yıl boyunca 50 ila 65 yaşları arasındaki 18.000 yetişkini izledi.

2002 yılında başlayan araştırmanın başında ve daha sonrasında katılımcılara, her iki yılda bir e-posta göndermek, alışveriş yapmak, göz atmak veya tatil rezervasyonu yapmak için interneti “düzenli” kullanıp kullanmadıkları soruldu. Araştırma 2018’e kadar sürdü.

Daily Mail’in haberine göre, çoğu zaman “evet” cevabını verenlerin, araştırmanın sonunda normalde “hayır” diyenlere kıyasla her türlü demans teşhisi konma riski yüzde 50 daha düşük çıktı.

Bilimsel araştırma: Aktif olarak internet kullanmak bunama riskini düşürüyor

DİJİTAL UÇURUM

Bilim insanları, ortaya çıkan “dijital uçurumun”, internetin, beyni bozulmaya karşı koruma sağlamasından kaynaklanabileceğini ileri sürdüler. 

İleri yaştaki insanlar interneti çok aktif kullanmasa da, akıllı telefonların yükselişi, son yıllarda daha da fazla insanın internete erişmesi anlamına geliyor.

DÜZENLİ KULLANMAK ÖNEMLİ

Araştırmada, internet kullanımına “evet” diyenler normal kullanıcı, “hayır” diyenler ise normal olmayan kullanıcı olarak kabul edildi. Katılımcılar daha sonra 2018 yılına kadar iki yılda bir ankete tabi tutuldu ve sonuçlar analiz edildi.

Sonuçlara göre, çalışmanın başında hiçbir katılımcıda bunama yoktu, ancak sonunda 1.183 kişiye veya katılanların yaklaşık yüzde beşine bunama teşhisi kondu. İnternet meraklısı grupta, 10.333 katılımcıdan 224’üne demans teşhisi kondu (toplamın yüzde 1,5’i). Diğer grupta 7.821 katılımcıdan 959’u (yüzde 10,45) hastalığı geliştirdi.

Bilim insanları, katılımcılarda eğitim, etnik grup, cinsiyet, nesil ve bilişsel gerileme belirtileri gibi risk faktörlerini göz önünde bulundurdu. Ancak yine de interneti düzenli olarak kullananların bunama riskinin yüzde 50 daha düşük olduğunu buldular.

ETİKETLER: ,