DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
30°C
Muğla
30°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
Salı Açık
30°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C

Bilimsel araştırma: Uzun yaşamanın formülü bulundu

Yapılan yeni bir çalışmaya göre, ABD’li bilim insanları, hücrelerin yaşam sürelerini tam yüzde 80 oranında artırmanın formülü bulmuş olabilir.

Bilimsel araştırma: Uzun yaşamanın formülü bulundu
A+
A-
Aktur tatil sitesi

ABD’deki California San Diego Üniversitesi’nden bir araştırma ekibinin, biyolojik saati nasıl yeniden düzenleyip, bir buluş olabilecek şekilde çözmüş olabileceği iddia edildi.

Maya hücrelerinin ömrünü yüzde 80’den fazla artırabilen araştırmacılar, aynı şeyin daha karmaşık insan hücrelerinde de yapılabileceğini savundular. 

Yaşlanmanın tedavi edilebilen bir hastalık olduğuna inanan araştırmacılar, “Çalışmamız, hücresel yaşlanma sürecini yeniden programlamak için sentetik biyolojinin başarılı bir şekilde uygulandığını gösteren bir kavramı temsil ediyor ve daha karmaşık organizmalarda uzun ömürlülüğü etkili bir şekilde teşvik etmek için sentetik genleri tasarlamanın temelini oluşturabilir.” diye yazdı.

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR

Araştırmacılar, çalışmalarını, “İnsan hücreleri, vücudumuzun yaşamak için ihtiyaç duyduğu tüm önemli süreçleri gerçekleştiren mini fabrikalar gibi çalışır. Sorun şu ki, bu kimyasal reaksiyonlar, biz yaşlandıkça kademeli olarak biriken ve DNA’mızla diğer hücresel bileşenlere zarar veren zehirli atık ürünler üretebilir. Bu nedenle, vücudumuz herhangi bir hasara yol açmadan önce bu hücreleri kapatmak için yeni yöntemler bulundu.” sözleriyle çalışmalarını özetledi.

Perşembe günü Science dergisinde yayınlanan UC San Diego çalışmasında ekip, yaşlanma süreci için bir model olarak maya hücrelerini kullandı. Bunun nedeni, maya hücrelerindeki doğal genetik devrelerin, onların insan hücrelerine benzer bir şekilde yaşa bağlı kalmaları oldu.

Araştırmacılar, hücrelerin iki yaşlanma mekanizması arasında düzenli olarak değiş tokuş yapmasına izin veren ve normal hızda yaşlanmalarını önleyen yeni bir genetik devre yarattı. Bu hücreler, hiç dokunulmayanlardan yüzde 82 daha uzun yaşadı.

Ekip, araştırmalarını kök hücreler ve nöronlar gibi farklı insan hücresi türleri üzerinde tekrarlamak istiyor. Buna göre sonsuza kadar yaşamak mümkün olmasa da, bilim insanları insanların ömrünü ciddi oranda uzatabilir.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,