DOLAR
33,8990
EURO
37,5584
ALTIN
2.776,84
BIST
9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
28°C
Muğla
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bir ebeveyn serzenişi: çocuğum yemek yemiyor!

Merhabalar, Özellikle okul öncesi dönem çocuklarının (2-5 yaş) ebeveynlerinden sıklıkla çocuklarının bir şey yemediğine ya da yedikleri konusunda …

Bir ebeveyn serzenişi: çocuğum yemek yemiyor!
19.07.2020
613
A+
A-
polat-galle

Özellikle okul öncesi dönem çocuklarının (2-5 yaş) ebeveynlerinden sıklıkla çocuklarının bir şey yemediğine ya da yedikleri konusunda seçici olduklarına dair şikayetler duyuyorum. Çocukken ben de pek iştahlı biri değildim. Ailem oyunlarla kandırarak, iştah açıcı şuruplar içirerek bana bir şeyler yedirmeye çalışırdı.

Kültürel olarak yemeyi ve yedirmeyi seven bir toplumuz, bir misafir gelse evde ne varsa önüne sereriz, bir şeyler yemeden içmeden hayatta göndermeyiz. Haliyle çocuklarımızı da doyasıya beslemek istiyoruz, onların karnı doyuyor belki ama bizim gözümüz doymayabiliyor yedirdiklerimizle. Evet, bazen de gerçekten az yiyorlar veya seçici yiyorlar. Peki neden? Öncelikle bilmeliyiz ki: Çocukların iştahları büyüme artışları ve hareketliliklerine bağlı olarak sürekli değişkenlik gösterebilir, zaten mideleri de küçüktür. Dış dünyayı keşfetmekle çok meşguldürler o nedenle yemek için ayıracakları süre ve yemeğe verecekleri dikkat kısıtlıdır. Özellikle 2-3 yaşlarında çocuklar sınırları zorlamaya ve bağımsızlıklarını göstermeye oldukça isteklidirler.

Aç kaldıkları endişesiyle içimiz içimizi kemirirken nelerden kaçınmalıyız?

Zorla beslemeye çalışmaktan,

Kıyaslama yapmaktan,

Tehditlerle korkutmaya çalışmaktan (“bak yemezsen arkandan ağlar” laflarını hangimiz duymadık ki?),

Bu konuyla ilgili endişelerimizi çocuğa yansıtmaktan (bazen çocuklar bu tarz konuların ebeveynleri için ne kadar önemli olduğunu fark ettiğinde bunu isteklerine ulaşmak için kullanabilecekleri bir koz olarak görebilirler).

Neler yapabiliriz?

Her şeyden önce itirazlarına karşı sabırlı olabiliriz,

Çocuğa acıkması için fırsat verebiliriz,

Çok yemenin değil, dengeli beslenmenin sağlıklı gelişim için önemli olduğunu hatırlayabiliriz,

Abur cubur tüketimini sınırlandırabiliriz,

Akranlarıyla birlikte yemek yiyebileceği ortamlara dahil edebiliriz.

Çocuk genel olarak sağlıklıysa oynamak, öğrenmek ve keşfetmek için yeterli enerjiye sahipse, muhtemelen yeterince yiyor demektir. Ancak gerçekten çok az yemek yiyorsa, yedikleri konusunda çok seçiciyse, sürekli olarak yemek yemeyi reddediyorsa, çocuğunuzun büyümesi veya genel beslenmesinden endişe ediyorsanız bir uzmana danışabilirsiniz.