DOLAR
32,4764
EURO
34,8041
ALTIN
2.478,29
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

Bodrum Belediye Başkanlığın’dan İlandır

Bodrum Belediye Başkanlığın’dan İlandır
Aktur tatil sitesi

Bodrum Belediye Başkanlığın’dan İlandır

Bodrum Belediye Başkanlığın’dan ilandır;

“İlçemiz sınırları içerisinde her türlü Basit veya Esaslı tadilat işleri için belediyemizden izin alınması gerekmektedir. İzin alınmadan yapılan tadilatlarla ilgili belediyemizce kaçak yapı işlemi uygulanmakta ve gerekli yasal işlem başlatılmaktadır.”

Bodrum Belediyesi tarafından yapılan bu uyarı dikkate alınmalıdır. Mesajın kısa olması nedeniyle tam anlaşılamamış olabilir. Teknik açıdan ve okunabilmesi açısından, mesajın kısa olması doğrudur.

Gönderilen mesaj ev, iş yeri veya site içerisinde yapacakları her türlü inşaat faaliyetlerinde, kişilerin cezai bir yaptırımla karşı karşıya gelmemeleri için, son derece önemlidir.

Kanun ve yönetmelik açısından Bodrum Belediyesi tarafından yapılan duyuruyu incelediğimizde, mesajın gerekçesinde ne kadar haklı olduklarını göreceğiz.

Adam sendecilik, artık yerini nizama terketmelidir. “Herkes yapıyor ben yapsam ne olur.” “Gitsinler diğerlerine baksınlar.” “Boya için izin mi alınırmış?” “Sadece pencereyi değiştirdim.” gibi kendimizi aklayıcı bahanelerle yasa ve yönetmeliklere uymamayı meşrulaştırmak yanlış olur.

Kurallar ve kanunlar her zaman insan,toplum ve devlet arasındaki ilişkiyi düzenlemek üzere hazırlanır.

Yazacağımız bir dilekçe, hazırlayacağımız basit bir dosya, istenmeyen olayların olmasının önünü kesecektir. Evinizde veya iş yerinizde yapacağınız esaslı veya basit tadilatlarda ilgili kuruma yapacağınız bildirim, başta sizi hakkınızda yapılacak asılsız şikayetlerden koruyacaktır. Aksi halde zabıta ve yapı kontrol ekiplerinin gereksiz yere işlem yapmasına neden olacaksınız.

Tadilat işlerinizde kurumun size göstereceği yolu izlemeniz gerekir. Çıkacak molozun nereye nasıl atılacağı, komşuluk hukukunu engelleyici bir durum olup olmadığını, yapacağınız onarımların cezai işlem gerektirip gerektirmediğini öğrenmiş olacaksınız.

Yasa ve yönetmelik açısından duruma baktığımızda ;

3194 sayılı İmar Kanunu ve Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde yer alan mesajda belirtilen kavramların ne anlama geldiğine bakalım.

Kanun ve yönetmelik…

“Basit tamir ve tadil: Yapılarda esaslı tadilat kapsamında olmayan, taşıyıcı sistemi, bağımsız bölümün dış cephesini, ıslak hacimlerin yerini ve sayısını değiştirmeyen; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı onarımı ve kiremit aktarılması gibi her türlü tamir ve tadil işlemlerini,”

“Basit tamir ve tadiller, balkonlarda yapılan açılır kapanır katlanır cam panel uygulamaları, korkuluk, pergola, çardak/kameriye ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvar, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak, çatı ve benzeri elemanların tamiri ve pencere değişimi ruhsata tabi değildir.”

Der ancak…

“Belediyeler veya Valilikler; mahallin ve çevrenin özelliklerine göre yapılar arasında uyum sağlamak, güzel bir görünüm elde etmek amacıyla dış cephe boya ve kaplamaları ile çatının malzemesini ve rengini tayin etmeye yetkilidir. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce yapılmış olan yapılar da, bu hükme tabidir.”

Açıklamasını da ihmal etmemiştir.

“Esaslı tadilat: Yapılarda taşıyıcı unsuru etkileyen veya yapı inşaat alanını veya emsale konu alanını veya taban alanını veya bağımsız bölüm sayısını veya ortak alanların veya bağımsız bölümlerin alanını veya kullanım amacını veya ruhsat eki projelerini değiştiren işlemleri (Esaslı tadilat, ruhsata tabidir.),”

Esaslı tadilatta yapılacak iş, doğrudan ruhsat başvurusu yapmaktan geçmektedir.

Bir önemli uyarı ise; Bodrum’da farklı imar plan uygulamaları ve plan notları vardır. Sadece boya yaptım veya yapacağım diyerek geçmeyin, sit kanununa muhalefetten işlem görebilirsiniz. Özellikle Bodrum merkezinde basit tadilat olsa dahi belediyeden izin almış olmak yeterli gelmemekte ( bu tür durumda Belediye tadilata izin vermez )Kültür Varlıkları Koruma Kurulundan da izin alınması gerekebilir.

Haklı olanın yanında olmalı, haklı olmak yetmese de…

Değerlendirme/ Mustafa Gündoğ

polat-galle