DOLAR
32,6014
EURO
34,8276
ALTIN
2.504,60
BIST
9.464,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Açık
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bodrum Doğa’da da Boykot Başladı!

Bodrum Doğa’da da Boykot Başladı!
Aktur tatil sitesi

Bodrum Doğa'da da Boykot Başladı!

Aylardır maaşları ödenmeyen Doğa Koleji’nde öğretmenleri bugün boykotun ikinci gününde. Boykot İstanbul, İzmir ve Ankara’dan tüm Türkiye’ye yayılırken, Bodrum’daki Doğa Koleji’nin Lise bölümü öğretmenleri de bugün derslere girmeyerek eyleme katıldı. Sabah derse gelen öğrenciler, öğretmenlerinin boykot yaptığını öğrenince okuldan ayrıldı.

Üç aydır ücret almayan Doğa Koleji öğretmenleri okul yönetiminin sürekli kendilerini oyaladığını, 4857 sayılı İş Kanunu’na göre iş bırakma hakları olduğunu duyurmuştu. Yönetim okulun satılmasıyla ilgili yapacağı açıklamayı ertelerken, öğretmenlerin durumuyla ilgili de bir açıklama yapmıyor. Okul yönetimi öğretmenlerin maaşının ne zaman ödeneceği, olası bir satışta öğretmenlerin durumunun ne olacağı gibi konularda ise suskunluğunu sürdürüyor.

Öte yandan Doğa Koleji öğretmenlerinin avukatları, iş bırakma hakkı ve Doğa Koleji yönetiminin tavrıyla ilgili bir bilgi notunu paylaştı. Notta boykottaki öğretmenlere şu hususlar hatırlatılıyor.

DOĞA KOLEJİ ÖĞRETMENLERİNİN İŞ BIRAKMA HAKKINDA BİLMESİ GEREKENLER:

1- Şu anda Doğa Öğretmenleri tümüyle yasal bir hakkı kullanıyor. İş Kanunu’nun 34. maddesi 20 gün ücret ödenmezse iş bırakma hakkı tanıyor. Bu hakkı kullanmak öğretmenin şu anda başvurabileceği en sağlam yol.

2- Öğretmen arkadaşlarımız fesih yapmasınlar. Kendi isteğiniz ile işten çıkış istemeyin. Bu durumda hak kaybına uğrayabilirsiniz. Üstelik bu yönetimin işine gelir. Yönetim sizin iş bırakma hakkını kullanmanızı engellemek istiyor, çünkü;

3- 5580 Sayılı Yasa 7. Md. göre; okul kurucusunun cezai sorumluluğu olmaması için okul yıl sonu tatiline kadar açık kalmalı. Okulun kapanacağının resmi olarak açıklayabileceği tarih en geç Mart ayı.

4- Yönetim, çeşitli idari yaptırımlar ve belki ceza kanunu sorumluluğundan kurtulmak için Haziran’a kadar okulu resmen kapatmayıp, resmi kapanmayı açıklamak için herkesi oyalayabilmeli. Bu nedenle oyalanıp duruyoruz.

5- Bu zamana kadar öğretmenlerden sözleşmesini feshedenlerin yerine yeni birilerini işe almak işine gelir; hem maaş ödemez, hem de yenilerin kıdem tazminatı hakkı olmaz. Bu nedenle kimse kendi isteğiyle işten ayrılmamalı. Bunun yerine iş bırakma hakkını kullanmalı.

6- Yine bu süre içinde velilerin öğrencilerin kaydını alması da patronun işine gelir, çünkü böylece “kendinden kaynaklanmayan bir sebeple” okul fiilen kapanmış olur.

7- Şu anda yönetimin oyununu bozacak tek şey öğretmen boykotudur. Yani iş bırakma. Çünkü derse girmeyenlerin yerine başkasını çalıştıramaz. Ama raporlu olan veya işten ayrılanların yerine başka öğretmen çalıştırabiliyor. Böylece eğitim devam ediyor diyerek oyalamaya devam edebilir.

Aktur tatil sitesi