DOLAR
32,3282
EURO
35,0649
ALTIN
2.282,13
BIST
8.998,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Bodrum Farklı Etnik kökenlerin Buluştuğu Zenginliklerle Dolu Bir Kenttir…

Bodrum Farklı Etnik kökenlerin Buluştuğu Zenginliklerle Dolu Bir Kenttir…
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Üçüncü Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi’ne katıldı.

10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde düzenlenen panelde Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ile birlikte İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve KKTC Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı konuştu.

Montreal ve Düsseldorf’tan sonra üçüncüsü İzmir’de düzenlenen Uluslararası Bir Arada Yaşam Zirvesi, (Living Together Summit) Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki (AASSM) “Belediye Başkanları Paneli” ile devam etti.

ORTAK YAŞAM TARİHSEL MİRASIMIZ

Paneldeki konuşmasına Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın ‘Merhabası’ ile başlayan Başkan Aras, Bodrum’un binlerce yıldır farklı etnik kökenlerden gelen insanların bir arada yaşadığı, tarihi kültürel zenginliklerle dolu bir kent olduğunu vurguladı.

Başkan Aras, Bodrum’da ortak yaşam kültürünün tarihsel miras olarak günümüze kadar geldiğini belirterek, “Kentler gerçekten önemli son zamanlarda çünkü kent siyaseti artık uluslararası siyasetin önüne geçmiş durumda. Değişimin yerelden başladığını biz artık tamamen kabul ediyoruz. Siz istediğiniz kanunları çıkarın, siz istediğiniz kadar tepeden baskı yapın, hiçbir şekilde toplumu değiştiremezsiniz. Toplumu değiştirmenin tek yolu yerelden geçiyor. Bizlerin yaptığı doğru uygulamalar ve katılımcı yaklaşımlar, toplumun tüm kesiminde, çocuk, genç, kadın, engelli, yaşlı, sadece toplum olarak da görmüyorum, aynı zamanda doğanın da bir parçasıyız biz.

Yeryüzünde yaşayan tüm canlıların ortak bir değere sahip olduğunu, insanoğlunun bu yaşamda doğanın bir parçası olduğunu vurgulayan Başkan Aras sözlerine şöyle devam etti;

“Bodrum Leleglerden, Karyalılardan, Helen’den, Bizans’tan, Osmanlı’dan beri bir mirası biriktirerek geldi. Birlikte yaşamak geniş ve zorlu bir olgu. İçerisinde kültürden dine, ekonomiden siyasete, üretimden tüketime, ırkı, göçü, kadınlığı, erkekliği, hayvanları, doğayı ve daha birçok noktayı taşır. Bunlar toplum olmakla derinden ilişkilidir.

Bizi toplum yapan birçok noktayla beraber, birlikte yaşamak, yaşayabilmek de önemlidir.

Bodrum da bu bağlamda değerlendirilmelidir. Örneğin toplumsal mekânın hangi yollarla üretildiğine bakıldığında bir yanıyla eko-sistemi yok eden krizlerle de karşı karşıyayız, diğer yanıyla yeni gelen kitlelerle de. Çelişki, bizatihi yaşamın temelindedir. Ancak çelişkiler yoksa değişimler de yoktur. Bu sebeple ideolojik mekânsal üretimleri deşifre etmek, mekânın oluşumuna yönelik sorgulayıcı bir tavır sergilemek birlikte bir yaşam kurmak ve bunu kalıcı hale getirebilmek adına önemlidir.

Burada temel hedef bir yanıyla eşitsizliklerin yok edilmesi, barışın sağlanması iken diğer yönüyle kent sakinlerini ve kent yapılanmalarını kurul süreçlerine, kent yönetiminde karar alma süreçlerine katılımlarını teşvik etmektir. Bu da bir arada yaşamanın olanaklılığı için gerekli politikaların, uygulamaların önünü açacaktır. Aynı zamanda sadece insan odaklı olmayacak ve bir bütünlüğün içinde olduğumuzu bize hatırlatacaktır.

Bu ortaklaşa gerçekleşen, birlikte yapılması gereken bir izlek, yol haritasıdır.”

YOKSULLUK BİR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yoksulluğun bir insan hakları ihlali olduğunu belirttiği konuşmasında şunları söyledi;

“Yoksulluk bir insan hakları ihlalidir. Ve giderek derinleşen bir yoksullukla karşı karşıyayız. Bu, döviz kurlarındaki yüksek artıştan ya da sadece yüksek enflasyondan bahsedilerek anlaşılacak bir şey değil. Büyük bir bilinmezlikle karşı karşıyayız. Yoksulluk tarihimizde görülmemiş şekilde derinleşmeye ve yaygınlaşmaya devam edecek gibi görünüyor” dedi. Bu krizin üstesinden gelmek için demokrasi, insan hakları ve birlikte yaşama kültürünün çok önemli olduğuna değinen Başkan Soyer, “Bizim seçim kampanyasında ‘çok ses, çok renk, çok nefes’ diye bir sloganımız vardı. Burada anlatmak istediğimiz şey farklılıkların zenginliği ve bir arada olmanın getirdiği güç. Monokültür nasıl doğada zafiyetse toplumlarda da zafiyettir”.

KÜRESEL SORUNLARIN YERELDEKİ ETKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, küresel sorunların yereldeki etkisine dikkat çekerek, “Bunlar hepimizin hatasıyla ortaya çıkmış sorunlardır. Birbirimize her anlamda destek olduğumuz bir mücadeleye ihtiyacımız var. En temel hakkımızın yaşama hakkı olduğunu unutmamamız lazım. Kentleri yeniden yapılandırırken insanların yaşamını daha huzurlu hale getirecek kararlar almalıyız” dedi.

ÖZGÜR VE ORTAK YAŞAMA DİKKAT ÇEKTİ

KKTC Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı da, özgür ve ortak yaşama vurgu yaparak, “Göreve gelirken ‘Tüm renklerin özgürce ve kardeşçe bir arada yaşaması’ diye bir motto şiar edinmiştik. Bugüne kadar hiç onu bozmadan yaşadık. Eşitsizlik hayatın her alanında var. Bunu giderebilmek için de adil bir ekonomi yaratmamız gerekiyor” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Almanya Sindelfingen Belediye Başkanı ve Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi Başkanı Bernd Vöhringer ise panele video mesajla katıldı.

Aktur tatil sitesi