DOLAR
32,5093
EURO
34,9923
ALTIN
2.436,25
BIST
9.800,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Bodrum Kalfa’sını Uğurladı…

Bodrum Kalfa’sını Uğurladı…
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Bodrum’un sevilen simalarından, inşaat sektörünün sıra dışı müteahhitlerinden, sosyal demokrat siyasetin önemli kilometre taşlarından Necati Kalfa olarak tanınan Necati Çelik; Adliye Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrası Torba mezarlığında defnedildi. Defin esnasında ailesi, akrabaları ve sevenleri oldukça hüzünlü anlar yaşadı. Kalfa’nın 61 yıllık eşi Ümran Çelik üzüntüden bitap düştüğü için, camii ve mezarlığa gidemedi. Eşiyle evlerinde vedalaştı. Kalfa’nın Yaşar ve Yalçın isminde 2’si erkek (Bodrum’da esnaflık yapıyorlar), Melek isminde biri kız (Emekli yüksek gıda mühendisi) olmak üzere 3 çocuğu bulunmaktadır. Çelik 1928 yılında Arhavi’de dünyaya geldi. 1973 yılından bu yana Bodrum’da yaşıyor.  93 yaşında yaşamını yitiren Kalfa’nın rahatlığı 1 ay kadar sürdü. Önce üst solunum yolları enfeksiyonu olarak nükseden rahatsızlık zaman içersinde organ yetmezliğine dönüştü. Yapılan tüm tıbbi müdahaleler yetersiz kaldı. Sevenleri uzun süre mezarının başından ayrılamadı.

KALFA’NIN İNŞAATLARI ESTETİK BİRER ESERDİ.

18 yaşından bu yana inşaat sektörü ile meşgul olan Necati Çelik, Kalfa ünvanını yaptığı inşaatların estetik özelliğinden ve kalitesinden dolayı almıştır. 1973 yılında Bodrum’a gelen Kalfa’nın ilk dahiyane eseri Tepecik Mahallesi’nde bulunan Ahmet Ertegün’ün evi olmuştur. Dünyada 3 kez üst üste Ağahan Mimarlık Ödülü almış olan düşünür, mimar, şehir plancısı Bodrum’da yaptığı inşaatlarda Necati Kalfa dışında hiç kimse ile çalışmamıştır. Bodrum’daki tüm inşaatlarının başında Kalfa bulunmuştur. O dönem parmakla gösterilen toplu inşaat pozitif örneği Torba-Demir Evleri inşaatı da Necati Kalfa eseridir. Bodrum dışında da önemli inşaatlara imzasını koyan Kalfa Ankara-İstanbul’da Türk Tarih Kurumu inşaatının da harcını karmıştır. Yine Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü inşaatı da Kalfa’nın elinden geçmiştir. Yine Alim Ekinci iş merkezi yanı sıra Kalfa’nın inşaatına el ve akıl koyduğu bazı ünlü isimler şunlardır: Zeyyat Mandalinci, Gülriz Sururi, Engin Cezar, Mücap Ofluoğlu, Cevdet Kudret ve pek çok isim… Kalfa ile iş yapan hiçbir iş adamı ya da bilinen kişi daha sonrasında tekrar benzer işleri olduğunda Kalfa’dan asla vaz geçmediler.

İNŞAAT DEĞİL, YÜREK EMEKÇİSİYDİ.

Kalfa’nın, Ertegün’ün evini yaptığı süreçte 17 yaşında olan ve elektrik işlerini yapan Erol Türkoğlu şu anda önemli bir Alman firmasının Türkiye distrübütörü ve işadamı. Bodrum Belediyesi’nde ki engelli asansörünü de inşa eden Türkoğlu, Kalfa ile ilgili: “ Şu anda defnettiğimiz, ışıklar içersinde sonsuzluğa uğurladığımız Necati amca çok fazlası ile kendine has bir insandı. Müteaahhitler, işadamları kalamar, karides yemeğe davet ederlerdi (Ki o zamanın ayrıcalıklı yemekleriydi bunlar). Karnım tok derdi 5 dakika sonra kavanozdan yağlı zeytinini ve torbasından mısır ekmeğini (tenekede ısıtırdı) çıkarırdı. Ve ekmeği yağına banarak zeytinle yer idi. Onu tanıdıkça onun inşaat emekçisinden ziyade, yürek işçisi olduğuna kanaat getirdim. Gerçek bir emekçi dostu idi. Hava biraz soğuduğunda hemen ateşi yaktırırdı. Özellikle gençlerine adeta evlat muamelesi yapardı. Çoğu gurbetçi olan inşaat emekçilerine elinden geldiğince az memleket hasreti çektirirdi. Onlarla aradaki yaş farkına rağmen onlarla arkadaş olur. Dertleşirdi. Sadece Bodrum değil, Bodrum dışında yaşayan bizlerde önemli bir abimiz ile hüznün en derin, ölümün en kalleş hallerinde vedalaşıyoruz. Ölüm adın bin kez daha kalleş olsun” dedi. Mimar Nazan Yılmaz ise: “Kalfa iyi bir inşaatçı olmanın ötesinde örnek bir insandır. Kalfa’nın insan tarafı inşaatlarına da yansımıştır. Yapıların her birisi estetik değerler taşıyan mimarlık harikasıdır. Kalfa’yı uğurladık. Peki bunca önemli inşaatta imzası olan Kalfa ne kazanmıştır. Elde var dürüstlük, insana sevgi, doğaya ve yapılan işe saygı… Daha ne olsundu. Daha dün bu işlere girmiş yeni yetme rantiyeci inşaatçıların Kalfa’yı ve onun neslini anlaması mümkün olmadığı gibi; onlar gibi gurur duyulacak yapıların harcını karmaları da olası değildir. Şu anda vedalaştığımız Kalfa aslında gerçekten ölümsüzdür. Eserleri ve bizlere bıraktığı insani değerleri ile ölümsüzdür” görüşüne yer verdi.

ÖZÇELİK: “KALFA SOLCULUKTAN ASLA VAZGEÇMEDİ.”

Kalfa’nın sadece mesleki değil, siyasi yaşamı da oldukça renkli idi. 1928 Arhavi doğumlu olan Kalfa son derece ilkeli bir Kemalist idi. 12 Eylül darbesi sonrası sosyal demokrat örgütlenmeye getirilen yasaklara boyun eğmedi. Bülent Ecevit’in yasaklı olduğu süreçte yazdığı mektupları el altından dostlarına ulaştırdı. 1983 yılında örgütlenmesine katıldığı SODEP (Sosyal Demokrasi Partisi)’nin 1984 yılında Bodrum İlçe Yöneticisi-kurucusu oldu. O dönem Kalfa’nın SODEP’teki kurucu arkadaşları Sebahattin Öncel, Rasim Karahan, Osman Öneş ve Osman Aktaş idi. Söz konusu süreç ile ilgili Mümtaz Özçelik, Kalfa’ya: “12 Eylül diktatörlüğünün postal sesleri duyulduğundan sol siyaset için çok fazla gönüllü çıkmıyordu. Ancak sen ve dört arkadaşın demokrasinin çoban ateşini yakmakta tereddüt etmediniz. Bodrum bugün ülkenin diğer yörelerine göre biraz daha aydınlık duruyor ise sizlerin yürek ısıtan, göz kamaştıran çoban ateşinizin yansımasındandır. Değerlerinle ve eserlerinle hep yaşayacaksın Kalfa’mız. Siz farklı bir dünyanın çocuklarıydınız. Sizleri unutursak yüreğimiz kurusun. Güle, güle solcuların Kalfa amcası, abisi, yoldaşı…”  dedi.

 

 

 

 

velux