Bodrum koyları için düzenleme önerisi
İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum koylarındaki mega yat yoğunluğunun ticari tekneleri etkilediğini belirterek, koyların özel ve ticari tekneler arasında ayrılması gerektiğini söyledi.
Mega yat yoğunluğu, günlük tur teknelerini zorluyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Bodrum Şubesi Başkanı Orhan Dinç, Bodrum koylarındaki mega yat yoğunluğunun, mavi yolculuk tekneleri ve günlük tur tekneleri için ciddi bir yer sıkıntısı yarattığını belirterek koylar için planlama yapılması çağrısında bulundu.
“Koylarda artık yer bulmak imkansız hale geldi”
Bodrum’un eşsiz koyları, yaz aylarında milyonlarca dolarlık mega yatlardan motor yatlara ve günübirlik tur teknelerine kadar çok sayıda tekneye ev sahipliği yapıyor. Orhan Dinç, bu yoğunluğun zaman zaman tatilcilerin ve denizcilerin faaliyetlerini olumsuz etkilediğini ifade etti.
“Mavi yolculuk ve günübirlik tur yapan üyelerimiz koylarda artık yer bulamaz hale geldi. Ticari faaliyet gösteren ve ekmeğini denizden kazanan teknecilerimizin işleri durma noktasında” — Orhan Dinç
“Koylar planlanmalı, özel teknelere alan ayrılmalı”
Dinç, ticari teknelerin ve mavi yolculuk yapan teknelerin uğradığı koyların belirlenmesi, kalan bölgelerin ise özel teknelere ayrılması yönünde bir planlama yapılması gerektiğini önerdi. Bu şekilde ticari denizciliğin sürdürülebilirliği sağlanabilir.
Yangın riski: “Teknelerin periyodik bakımları yapılmalı”
Son zamanlarda koylarda meydana gelen tekne yangınlarına da dikkat çeken Dinç, bu durumun çoğunlukla düzenli bakım yapılmamasından kaynaklandığını belirtti.
“Tekne sadece sürmekle bitmiyor. Teknik ve elektronik ekipmanların düzenli kontrol edilmesi gerekiyor. Yolcuların can güvenliği ve teknenin mal güvenliği için periyodik kontroller zorunlu.”