DOLAR
32,2534
EURO
34,6881
ALTIN
2.402,48
BIST
10.268,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
20°C
Muğla
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
23°C
Cuma Hafif Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Açık
22°C

Bodrum’ un geleceği için Katı Atık’da yerinde ayrıştırma acilen hayata geçirilmeli

Bodrum Kent Konseyi Yerinde Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Çalışma Grubu bugün yaptığı yazılı basın açıklaması ile katı atıkda yerinde ayrıştırma sisteminin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Bodrum’ un geleceği için Katı Atık’da yerinde ayrıştırma acilen hayata geçirilmeli
polat-galle

ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BODRUMLULARI AYDINLATMASINI BEKLİYORUZ

Çalışma grubu adına açıklama yapan Songül Turan atıkların vahşi depolama alanına taşıma maliyetini ve doğal alanların çöp depolama için kullanılması dikkate alındığında, Bodrum da katı atıkların yerinde ayrıştırılmasının önemli olduğunu belirterek “Bugün geldiğimiz aşamada 2017  Sayıştay raporu doğrultusunda 11.06.2020 tarihinde başlayan ihale süreci ekim ayı ortalarına geldiğimiz şu günlerde hala sonuçlanmamıştır. Türkiye de 6 adet olduğu tespit edilen Çin üretimi hibrit bir aracın şartnamede olması ve ithalat yasağı nedeniyle temini mümkün olmayan araç mı ihaleyi kilitleyen sebeptir. Bu konuda çevre müdürlüğünün bizleri ve bodrumluları aydınlatmasını istiyoruz” diye konuştu.

Bodrum’ un geleceği için Katı Atık’da yerinde ayrıştırma acilen hayata geçirilmeli

YERİNDE AYRIŞTIRMAYI ESAS ALACAK UYGULAMAYI HAYATA GEÇİRMELİYİZ

Torun konuşmasının devamında ise “İhale sürecine girilmesiyle birlikte sözleşmesi devam eden TEM-ÇEV firması ayrıştırma konteynırlarının büyük bir kısmını toplamış, evinde ayrıştırıp konteynırlara götüren vatandaşlar normal çöp kutularına atmak zorunda bırakılmış, yıllarca bunun için verilen mücadele heba edilmiştir. Belediyenin ise bu duruma müdahale etmemesi de düşündürücüdür.

Bodrum’un her yanı basit ayrıştırılabilir(karton kutular, plastik ve cam şişeler) atıklar ile dolup taşarken, binlerce ton geri dönüşümü mümkün olan atık vahşi depolama alanına taşınmaktadır.

Bodrum belediyesini, Vahşi depolamayı bitirecek, yerinde ayrıştırmayı esas alacak bir uygulamayı biran önce hayata geçirmeye, yerinde ayrıştırma için daha fazla bütçe ve emek harcamaya çağırıyoruz.Bizler bu konunun takipçisi ve tarafı olduğumuzu tüm kamuoyuna beyan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Çalışma grubu ayrıca geri dönüşüm ve yeniden değerlendirilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine yeniden dahil olmasıdır ,  atıkların ayrılmasına ise atık yönetimi denir, diyerek konu ile ilgili bilgi verdib

***Geri dönüşüm fikriyle yeni cevherlerin oluşması ve ürünleri yeniden kullanmak için eldeki kıt kaynaklar korunmaktadır.

***Örneğin 1 ton kâğıttan, geri dönüşümlü bir ürün elde edilebilir: Böylece kâğıt hamuru için 17 ağacın kesilmesine,

*** Atıkların depolanacağı doğal bir alanın kullanılmasına gerek kalmaz ve saatte 4,200 kilovatlık enerji tasarrufu sağlanır, bir evin ortalama 6 aylık enerjisi ve 26.000 litrelik su tasarrufu sağlanır.

2016 yılı Bodrum çöplüğünde ayrıştırılan ambalaj atığı miktarı 15.583 ton ve mali değeri ise 5 milyon TL’dir.

***2016 yılı Bodrum yerinde ayrıştırılan ambalaj atığı miktarı 3.078 ton ve mali değeri ise 1.100.000 TL’dir.

***2019 yılı Bodrum yerinde ayrıştırılan ambalaj atığı miktarı 6.197 ton olup 2016 yılının 2 katıdır. Çöp alanında ayrıştırma sürdürülüyor veya atık yönetimi iyi yapılabilmiş olsaydı 37.000 ton ambalaj atığı ayrıştırılmış ve 13 milyon TL gelir elde edilmiş olacaktı.

***Tüm bunların yanında 150.000 KW enerji, 96 milyon 200 bin ton su tasarruf edilmiş olacaktır.

***Bu veriler Bodrum yarımadasının sadece güney mahallelerinde yapılan ayrıştırma miktarıdır. Bodrum genelinde bugün ki koşullarda ayrıştırma yapılması durumunda 75 bin ton ambalaj atıpı ayrıştırılmış, 30 milyon TL’ye yakın gelir elde edilmiş olacaktır.

Bodrum’ un geleceği için Katı Atık’da yerinde ayrıştırma acilen hayata geçirilmeli

Aktur tatil sitesi