DOLAR
34,2283
EURO
37,3270
ALTIN
2.935,90
BIST
8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
28°C
Muğla
28°C
Açık
Çarşamba Çok Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
23°C
Cuma Parçalı Bulutlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı yüzde 20’lik seviyeye düştü

– MSKÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik:
– “Bölgeye önümüzdeki aylarda gelecek yağışlar barajların dolmasında etkili olacaktır. İklim değişikliklerinin etkilerine bağlı olarak akış ve yağış rejiminde ciddi düzensizlikler söz konusu. Kendi kaynaklarımızı en iyi şekilde yönetmemiz lazım”

Bodrum’un su ihtiyacını karşılayan Mumcular Barajı yüzde 20’lik seviyeye düştü
02.12.2022
166
A+
A-

MUĞLA (AA) – Muğla’nın Bodrum ilçesinin su ihtiyacını karşılayan barajlardan olan Mumcular Barajı’nın yüzde 20’lik seviyeye düştüğü bildirildi.

İlçenin yaklaşık 13 milyon metreküp su tutma kapasitesi bulunan Mumcular Barajı’ndaki su seviyesi büyük ölçüde düştü. Baraj içerisinden geçen eski Bodrum-İzmir kara yolu ile diğer kalıntılar da suyun azalmasıyla yüzeye çıktı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, büyük bölümü kuruyan baraj alanında gazetecilere yaptığı açıklamada, Mumcular ve Geyik Barajlarının ilçeye içme suyu sağlayan iki önemli baraj olduğunu söyledi.

Mumcular Barajı’nın su seviyesinin yüzde 20, Geyik Barajı’nda ise düşüşün yüzde 53 civarında olduğunu belirten Özçelik, “Bu durumun yaz aylarında ilçenin su ihtiyacını karşılamasından söz etmemiz mümkün değil. Bodrum’a ilave su kaynakları temin etmemiz gerekiyor. Kayıp kaçakların da önüne geçmemiz lazım.” dedi.

Su kaynaklarının iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Özçelik, şöyle konuştu:

“Bölgeye önümüzdeki aylarda gelecek yağışlar barajların dolmasında etkili olacaktır. İklim değişikliklerinin etkilerine bağlı olarak akış ve yağış rejiminde ciddi düzensizlikler söz konusu. Kendi kaynaklarımızı en iyi şekilde yönetmemiz lazım. Yani, ilave su kaynaklarımızı temin etmek ve Bodrum’daki kayıp kaçak oranlarını aza indirmek için altyapıyı iyileştirmemiz gerekiyor. Uzun süreye yayılmış yağışlar bizim hem yer altı su kaynaklarımızı besleyecektir hem de barajlarımızı dolduracaktır. Ama kısa süreli şiddetli yağışlar özellikle kent merkezinde ciddi anlamda taşkınlara sebebiyet verecektir.”

Su seviyesinin düştüğü baraj dron ile görüntülendi.

ETİKETLER: ,