DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
26°C
Muğla
26°C
Açık
Pazar Hafif Yağmurlu
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C

Caretta carettalar denize bırakıldı

İztuzu sahiline ilk kez yumurta bırakan yeşil deniz kaplumbağası güneş enerjisi ile çalışan uydu takip cihazı ile izlenecek

Caretta carettalar denize bırakıldı
A+
A-
velux

Caretta carettalar denize bırakıldı

Tedavileri tamamlanan deniz kaplumbağalarının yanı sıra İztuzu kumsalına ilk kez yumurta bırakan yaklaşık 70 yaşındaki yeşil deniz kaplumbağası Selcen Sultan’a güneş enerjisi ile çalışan uydu takip cihazı takılarak denize gönderildi.

Bodrum Haber

Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağası Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde  (DEKAMER)  tedavisi tamamlanan “Siyah Papatya”, “Bella”, “Artemisia” ismi verilen caretta caretta cinsi 3 deniz kaplumbağası ile “Selcen Sultan”, “Manolya”, “Defne”, “Calipso” ve “Aybala” adı verilen 5 yeşil deniz kaplumbağası da doğal yaşamına kavuştu.

DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Kaska da yeşil deniz kaplumbağalarının normalde Mersin, Adana, Hatay bölgesine yuva yaparken bu sene ilk defa Dalyan kumsalında yuva yaptığını söyledi.

Bu kadar ilginç olan, bir kaplumbağayı Avrupa Birliği projesi çerçevesinde geliştirdikleri güneş enerjisiyle çalışan bir cihazla takip edeceklerini belirten Kaska, “Bundan sonra nerelere göç ettiğini, nerelerde dolaştığını izleme şansına sahip olduk. Öyle zannediyorum ki bu yeşil deniz kaplumbağası buraya tekrar yuvalamak için gelmese bile Akdeniz’de nerelere göç ediyor, nerelerde dolaşıyor, nerelerde kışlıyor bunları anlamış olacağız.”diye konuştu.

Genç bireylerin tedavilerinin tamamlanarak doğal ortamına gönderilmesinin de önemli olduğunu anlatan Kaska, etkinliğin bu anlamda önem taşıdığını dile getirdi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ise Cumhuriyet’in 100. yılında fakülte ve her araştırma merkezinin yüzüncü yıla uygun bir etkinlik yapmasını arzu ettiklerini ifade etti.

Etkinliklerin en güzelini DEKAMER’de yaşadıklarını vurgulayan Kutluhan, “DEKAMER, üreten, hayata rehber olan, şehirle bütünleşme, doğayla bütünleşme, insanla, toplumla bütünleşen üniversitemizin vizyonunu taşıyor. Çünkü çok büyük bir hizmet görüyor. Bu hizmetin en önemlisi gerçekten son yıllarda hatta çağımızda diyebiliriz doğaya olan ilginin azalması, doğanın bir yerde katliamının önüne geçilmesi için DEKAMER öncülük ediyor. Biz üniversite olarak DEKAMER’i sonuna kadar destekliyoruz.” diye konuştu.

polat-galle