DOLAR
32,5125
EURO
34,8067
ALTIN
2.427,76
BIST
9.680,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
21°C
Muğla
21°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
26°C

Cistus Creticus nedir?

Antiviral ve antibakteriyel özelliği ile bilinen Laden Gülü ya da Tüylü Laden adıyla da bilinen Cistus Creticus bitkisinin, corona virüs ve grip gibi zarflı virüsler ile mücadelede etkin rol oynayabileceği öne sürüldü. Peki içerdiği maddeler sebebiyle birçok hastalığa da deva gözüyle bakılan Cistus Creticus bitkisi faydaları nelerdir?

Cistus Creticus nedir?
16.09.2020
817
A+
A-
polat-galle

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Prof.Dr. Mustafa Gerek, “Almanya Berlin’de akredite edilmiş bir laboratuarda yapılan çalışmada, Cistus Creticus içeren pastillerin zarflı virüslere karşı 10 dakikalık temas süresinde virüs konsantrasyonunda yüzde 99.9 azalma sağlayabildiği belirlendi. Yapılan bu araştırma doğrultusunda, önümüzdeki dönemde pandemilere neden olan zarflı virüslere karşı büyük oranda antiviral etkinlik gösteren Cistus Creticus bitki özü içeren ürünlerin, Covid-19 ile mücadelede korunmaya yardım sağlayacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Peki açıklama sonrası dikkatleri üzerine çeken Laden GülüPembe Laden ya da Tüylü Laden olarak da bilinen Cistus Creticus bitkisi nerelerde yetişir, faydaları nelerdir?

CİSTUS CRETİCUS NEDİR?

Ladengiller familyasında yer alan Cistus Creticus bitkisi genellikle kozalaklı bitkilerin yetiştiği ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişiyor.

Tüylü laden (Cistus creticus), ladengiller familyası içinde yer alan 1 metreye kadar boy atabilen sık dallı herdem yeşil bodur bir çalı türü. Uzunluğu 2–5 cm’ye ulaşan oval-eliptik yapraklar uzun saplıdır ve sürgünlere karşılıklı olarak dizilmişlerdir. Üst yüzü seyrek alt yüzü sık tüylüdür. Haziran – temmuz aylarında açan 4–5 cm çapındaki çiçekler, teker teker ya da 2-3 tanesi bir arada olmak üzere sürgün ucunda yer alan, beyaz veya pembe renklerde olabilen bitkinin yaprakları yapışkanlı bir yapıya sahiptir.

CİSTUS CRETİCUS’UN FAYDALARI

Antiviral ve antibakteriyel özelliği ile bilinen cistus creticus, balgam söktürücü niteliktedir ve regl düzenleyici olarak da kullanılabilir.

Kabız edici etkileri bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirici özelliktedir ve nezleyi keser. Dizanteride faydalı sonuçlar doğurur. Öksürüğe ve solunum yolu problemlerine iyi gelir, kramp çözücü ve anti bakteriyel etkileri bulunur.

Besin alerjisinin neden olduğu deri iltihaplanlarına karşı faydalıdır. Egzama ve diğer cilt problemlerine de iyi gelir.

Aynı zamanda ladin pişikleri geçirmek için kullanılabilir. Özellikle çocuklarda meydana gelen pişiklerde etkili biçimde kullanılır. Cinsel uzuvlar, ağız içi, yutak, mide-bağırsak, deri ve tırnak mantarlarını geçirici etkisi vardır. Akne ve sivilce tedavisine destek olur.

TÜYLÜ LADEN NERELERDE YETİŞİR?

Laden otunun asıl yetiştiği yer Türkiye’nin Ege ve Akdeniz bölgesidir. Akdeniz ülkelerine sonra da Avrupa ve Amerika’ya kadar çok geniş bir alana yayılmıştır. Türkiye’nin Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yabani olarak yetişen Laden gülü, Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yetişebilir.

Mayıstan ekime kadar toplanarak kurutulur ve nemden uzakta özel kaplarda muhafaza edilir.

NASIL KULLANILIR?

Bir kahve kaşığı ince kıyılmış Laden otu demliğe konur ve üzerine 300-400 ml sıcak su konularak 5-10 dakika demlenmesi beklenilir. Elde edilen çay demi ile yaraların üzerine  kompres yapılır.

Bodrum Ev Emlak