DOLAR
32,2081
EURO
34,8604
ALTIN
2.444,95
BIST
10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
19°C
Muğla
19°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Açık
24°C
Çarşamba Açık
25°C

Çocuk parkları ve havuzlardaki tehlikeye dikkat!

Havaların ısınmasıyla birlikte çocuk parkları ve havuzlar iyice yoğunlaştı. Bu durumun da el ayak ağız hastalığında artışa neden olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Koray Hacıoğlu, “Ebeveynler virüs mevsimi bitti diye rahatladı ama risk ne yazık ki devam ediyor” dedi.

Çocuk parkları ve havuzlardaki tehlikeye dikkat!
A+
A-
polat-galle

Çocuklarda yaz aylarında sıklıkla görülen ve ebeveynleri en çok korkutan hastalıklardan biri de el ayak ağız hastalığı… Virüslerle gelişen ve yaz aylarında salgınlara yol açabilen bu hastalığa karşı önlem alınması gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Koray Hacıoğlu, sıklıkla 5 yaşından küçük çocuklarda görülen ve damlacık yoluyla bulaşan rahatsızlıkla ilgili ebeveynleri uyardı. İşte açıklamaları:

Çocuk parkları ve havuzlardaki tehlikeye dikkat!

Koray Hacıoğlu

Nasıl bulaşır?

Virüs, hastalığı taşıyan kişilerin ağız ve boğaz salgılarında, cilt döküntüsünün içindeki sıvıda ve dışkıda bulunur. Kuluçka süresi 4 gündür ve virüs enfeksiyon sonrası ortalama 2-4 hafta kadar dışkıda atılmaya devam eder, dışkı yoluyla bulaştırıcılık sürebilir. Havuz sularının yutulması, oyuncaklar, havlu ve şezlonglar hastalığın sıklıkla bulaşma yollarıdır. Dış ortama dayanıklı ve bulaşıcılığı yüksek olan bir virüs olduğundan salgını önlemek için hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir. Özellikle yaz aylarında, çocukların gruplar halinde havuza girmesiyle enfeksiyon daha fazla kişiye kolaylıkla bulaşır. Aile içi yakın temas ile de diğer aile bireyleri arasında hastalık hızla yayılabilir.

Ne gibi belirtilere yol açar?

El ayak ağız hastalığının, bazen belirti göstermez veya hafif bulgularla seyredebilir. Nadir olmakla birlikte iyileşen bir hastanın farklı bir virüsün yeniden bulaşması ile hastalığı yine geçirmesi mümkündür. Hastalık, halsizlik, yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişlikle başlar. Daha sonra ağız içinde kısa sürede ağrılı ülserleşen aft benzeri lezyonlar gelişir. Bu lezyonlar damak, dil ve diş etleri dışındaki tüm ağız içine yayılabilir. Aynı zamanda el ayası ve ayak tabanları da dahil olmak üzere birçok yerde suçiçeği benzeri döküntüler gelişir. Döküntüler kalça bölgesine ve bacaklara da yayılabilir. Derideki ve ağız içindeki lezyonlar çok ağrılıdır.

Hangi hastalıklarla karıştırılabilir?

Hastalığın tanısı genellikle muayene ile konulur. Sıklıkla laboratuvar testlerine gerek duyulmaz. Menenjit gibi ağır tablolarda virüsün tipi serumla saptanmaya çalışılır. Kızamık, suçiçeği, 5. hastalık, 6. hastalık gibi döküntülü hastalıklar ile karıştırılabilir.

Çocuk parkları ve havuzlardaki tehlikeye dikkat!

Ne zaman doktora başvurulmalı?

Virüs, sıklıkla yaz aylarında görülmesine rağmen ilkbahar ve sonbaharda da salgın hastalıklara neden olabilmektedir. Bulaştırıcılığı çok yüksek olan hastalığın belirgin tedavisi veya aşısı henüz olmadığından koruyucu önlemlerin alınması gerekir. 3 günden uzun süren 38,5 derece üstünde ateş, halsizlik, tekrarlayan kusma, kas güçsüzlüğü ve istemsiz kas kasılmalarında zaman kaybedilmeden bir çocuk hekimine başvurulması gerekir.

Tedavi süreci nasıl ilerler?

Hastalık genellikle iyi seyirli ve tedavi gerektirmeden 7-10 gün içinde kendiliğinden iyileşir. Bazı çocuklarda ağız içindeki lezyonlar beslenmeyi engelleyip hastane yatışlarına sebep olabilir. Özel bir antibiyotik veya antiviral tedavisi yoktur. Hastalığın baskın belirtilerine göre ateş düşürücüler, probiyotikler, ağız bakım solüsyonları ve gerekli hallerde vitamin, mineral desteklerine hekim kontrolünde başlanabilir.

Tehlikeli midir?

Özellikle Asya bölgesinde görülen Enterovirüse bağlı enfeksiyon ülkemize nadiren de olsa seyahatlerle taşınabilir. Enterovirüse bağlı gelişen el, ayak, ağız hastalığında ise menenjit ve zatürre gibi ağır tablolar görülebilir. Hastalığın bu tipinin hayati tehlikesi de yüksektir.

Çocuk parkları ve havuzlardaki tehlikeye dikkat!

Korunma yolları nelerdir?

El ayak ağız hastalığından korunma yolları şöyle sıralanabilir:

1 – Özelikle hasta çocukları 1 hafta boyunca havuz, deniz, kreş ve park gibi kalabalık ortamlardan uzak tutun.

2 – Ailece su sirkülasyonu fazla olan, periyodik kimyasal ve fiziksel temizlik işlemlerinin ihmal edilmediği havuzları tercih edin. Havuzlarda uygun klor seviyesi ve filtreleme sistemi bulunmasına dikkat edin.

3 – Havuz ve denizde su yutmamaya çalışın. Suya tükürmeyin. Çocuğunuza da bunlara dikkat etmesini tembihleyin.

4 – Çocuğunuzun parkta oynadıktan sonra ellerini dezenfekte edin. Eve döndüğünüzde de mutlaka duş aldırın