DOLAR
35,5972
EURO
37,0214
ALTIN
3.117,15
BIST
10.029,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
18°C
Muğla
18°C
Az Bulutlu
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C

Çocuklarda kasık fıtığı: Tehlikeye karşı erken müdahale şart

Doç. Dr. Tunç Özdemir, bebeklerde kasık fıtığının doğuştan olduğunu ve “fıtık boğulması” riskine karşı ameliyatın geciktirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Çocuklarda kasık fıtığı: Tehlikeye karşı erken müdahale şart
A+
A-
Aktur tatil sitesi

Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tunç Özdemir, çocuklarda görülen kasık fıtığının doğuştan olduğunu ve tanı konulduktan sonra “fıtık boğulması” riski nedeniyle ameliyatın geciktirilmemesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, bebeklerde fıtığın erken teşhis ve tedavisinin hayati önem taşıdığını belirtti.

“FITIK BOĞULMASI HAYATİ RİSK TAŞIR”

Doç. Dr. Özdemir, kasık fıtığının bebeklerde karın boşluğundan kasığa doğru sarkan organların sıkışmasıyla ortaya çıktığını ve özellikle yeni doğanlarda daha büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti:
“Bebek ne kadar küçükse, fıtık o kadar tehlikeli olur. Fıtık boğulması, organların sıkışıp zarar görmesine ve hayati risklere yol açabilir. Hızlı bir şekilde müdahale edilmezse bağırsak delinmesi veya yumurtalık kaybı gibi ciddi sonuçlar doğabilir.”

KASIK FITIĞI BELİRTİLERİ VE TANISI

Fıtığın genellikle kasık bölgesinde şişlik olarak kendini belli ettiğini belirten Özdemir, şunları söyledi:

“Şişlik elle bastırıldığında kayboluyorsa bu genelde kasık fıtığıdır. Anne ve babalar, çocuklarının kasıklarını düzenli olarak kontrol etmelidir. Şüpheli durumlarda ultrason gibi tetkikler yapılabilir. Ancak çoğu zaman fiziksel muayene yeterlidir.”

“ÇOCUK AĞLADIĞI İÇİN FITIK OLMAZ”

Halk arasında yaygın bir inanışa da değinen Özdemir, “Çocuk ağladığı için kasık fıtığı oluşmaz. Fıtığı olan çocuk ağladığında fıtık daha belirgin hale gelir. Neden-sonuç ilişkisi bu şekilde tersine işlemektedir.” dedi.

AMELİYAT GECİKTİRİLMEMELİ

Fıtık ameliyatlarının günübirlik cerrahi işlemlerle yapıldığını ve hızlıca taburcu olunabildiğini belirten Özdemir, tanı konulduktan sonra ameliyatın ertelenmemesi gerektiğinin altını çizdi:

“Bebeklerde boğulma riski yüksek olduğu için ameliyat bekletilmemelidir. Fıtık boğulursa, ameliyatın acil şartlarda yapılması gerekir ve bu durum hem riskleri artırır hem de iyileşme sürecini zorlaştırır.”

Kasık fıtığının erken teşhis ve tedaviyle tamamen çözülebileceğini belirten Özdemir, ailelere çocuklarını düzenli kontrol etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.