DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
25°C
Muğla
25°C
Açık
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C

D vitamini eksikliğine dikkat: ‘Güneşli havada yürüyün’

İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Dr. M. Atakan Canbulat, vücutta ağrı, halsizlik, güçsüzlük, değişken ruh hali gibi belirtilerin D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, güneşli havada en az 15-20 dakika yürüme tavsiyesinde bulundu.

D vitamini eksikliğine dikkat: ‘Güneşli havada yürüyün’
A+
A-
velux

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliğinin vücutta ağrı, halsizlik, baş ağrısı, değişken ruh hali, uykusuzluk, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken Dahiliye Uzmanı Dr. M. Atakan Canbulat, “D vitamini eksikliği bir çok hastalığın belirtileri arasında sayabiliriz. Bunu yapılan muayene ve tetkikler sonucunda öğrenebiliriz. Saydığımız belirtileri yaşayanlar mutlaka bir uzman hekime görünmesini tavsiye ediyoruz. D vitamini eksikliği olanlara güneşli havada en az 15-20 dakika yürümesini öneriyoruz” dedi.

‘GÜNEŞLİ HAVADA YÜRÜYÜŞ YAPIN’

Uzm. Dr. Canbulat, “En ekonomik ve en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Güneşli bir ortamda en az 15-20 dakika kadar yürünmesi günlük D vitamini eksikliğini gidermek için yeterlidir. Gerekli güneş ışığı miktarı, kişinin yaşı, deri rengi ya da güneşlenme süresine göre değişmektedir.

D vitamini için gerekli olan güneşin UVB ışınları, kış aylarında giderek daha az ulaşmaya başlar. Günlerin kısalmaya başlaması ve vücudun büyük kısmının giysilerle kapatılıyor olması da D vitamini açısından dezavantajdır” şeklinde konuştu.

Tanı ve tedavi için hekime başvurulması gerektiğini ifade eden Dr. Canbulat, “Özellikle güneşin yüzünü az gösterdiği sonbahar ve kış aylarında güneşlenme süresini uzun tutmak gerekmektedir. Soğuktan korunmak için evde camın arkasında ya da otomobilde güneşlenmek D vitamini oluşumu için gerekli UVB ışınlarının alınmasını engellediği için bir faydası olmamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzman hekime başvurunuz” diyerek sözlerine son verdi.

Aktur tatil sitesi
ETİKETLER: , ,