DOLAR
32,5659
EURO
34,7746
ALTIN
2.492,39
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
19°C
Muğla
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

D vitamini içeren yiyecekler, besinler ve gıdalar nelerdir?

Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için vücudumuza yeterli miktarda D vitamini içeren besinler tüketmeliyiz. Unutmamalıyız ki D vitamini vücudumuza dengeli bir şekilde almalıyız. Fazlası kalp krizi riskini tetikler. Peki D vitamini içeren besinler nelerdir? İşte detaylar..

D vitamini içeren yiyecekler, besinler ve gıdalar nelerdir?
A+
A-
Aktur tatil sitesi

D vitamini, sağlıklı bir bağışıklık sistemi, hücrelerin gelişimi, kemiklerin gelişmesi, kalsiyum emiliminde ve iltihaplı hastalık mücadelesinde önemli rol oynar. Ve çok fazla gıdalarda bulunmaz. D vitamini eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatır, saçlar geç uzar, kas ve kemiklerde zayıflık, kanserin artması gibi sorunlar ortaya çıkar. Fazlası ise; kalp krizi riski ve böbrek taşı oluşturur. D vitamini yağda çözünür ve ayrıca güneşten de D vitamini almak kemikler için iyidir.

D vitamini bakımından zengin besinler

D vitamini beslenme yoluyla zor sağlanan bir vitamindir. Ve sadece % 20 si karşılanır. Kalan tamamını ise; yeterli oranda güneş ısıyla sağlar. D vitamini içeren gıdaların listesi faydalı olmak amacıyla verilmiştir. Ancak içerdiği bazı kolesterol gibi maddeler açısından zararlı olması hekim tavsiyesiyle alınması açısından önemlidir.

D vitamini eksikliğinde risk taşıyanlar; fazla güneşe çıkmayan emziren anneler, yaşlı kişiler, koyu ciltli olan kişiler, yağ emme sorunu yaşayanlar takviye alarak hekim tarafından düzenli takip edilmelidir.

Alınan bazı ilaçlar da D vitamini emilimini azaltarak eksiklik yaratabilir( kilo verme ilaçları, kolesterol ilaçları gibi.)

 

 

 

Aktur tatil sitesi