DOLAR
43,6443
EURO
51,8116
ALTIN
7.089,98
BIST
13.803,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
11°C
Muğla
11°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Çok Bulutlu
13°C
Salı Hafif Yağmurlu
10°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Yağmurlu
10°C

Deneme aşamasında ama Alzheimer tedavisinde umut oldu

Nadir görülen genetik bir Alzheimer türüne karşı geliştirilen deneysel bir ilaç, hastalığa yakalanması beklenen asemptomatik bireylerde demans riskini azaltmada umut verici sonuçlar verdi.

Deneme aşamasında ama Alzheimer tedavisinde umut oldu
A+
A-

Araştırmacılar, beyinde aşırı amiloid üretimine yol açan genetik mutasyonlara sahip 22 kişiden oluşan küçük bir grubu sekiz yıl boyunca takip etti. Bu kişilere gantenerumab adlı anti-amiloid ilacı verildi.

Lancet Neurology dergisinde yayımlanan bulgulara göre, bu ilacı sekiz yıl boyunca kullanan hastaların semptom geliştirme riski yüzde 100’den yaklaşık yüzde 50’ye düştü. Ancak ilacı sadece iki ila üç yıl kullanan diğer hastalarda belirgin bir iyileşme görülmedi.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden nöroloji profesörü ve çalışmanın yazarlarından biri olan Randall Bateman, “Bu çalışmadaki herkesin kaderinde Alzheimer hastalığına yakalanmak vardı ve bazıları henüz yakalanmadı. Amacımız, onların bilişsel olarak normal kalmaları için en iyi fırsatı vermekti.” dedi.

Bulgular, hastalık belirtileri ortaya çıkmadan yıllar önce başlatılan tedavinin Alzheimer semptomlarının başlamasını geciktirebileceğini gösteriyor. Ancak tedavinin etkili olabilmesi için uzun süreli bir uygulama gerekebileceği belirtiliyor.

Deneme aşamasında ama Alzheimer tedavisinde umut oldu

İngiltere’deki Queen Mary Ünivesitesi’nde’dan klinik nöroloji profesörü Charles Marshall, çalışmayı “çok heyecan verici” olarak nitelendirdi. Ancak Marshall, çalışmanın iki önemli sınırlamasına da dikkat çekti. Tedavi gören katılımcı sayısının az olması ve gantenerumabın diğer bazı amiloid azaltıcı ilaçlar kadar etkili olmaması.

Gantenerumab, 2022 yılında, bin 900’ün üzerinde katılımcının yer aldığı bir çalışmada Alzheimer hastalığının daha yaygın türlerinde etkili olmadığı için durdurulmuştu. Araştırmacılar, ilacın yan etkilerini de değerlendirdi. İki katılımcı, beyin taramalarında anormallikler ve lokalize şişme gibi yan etkiler nedeniyle tedaviyi bırakmak zorunda kaldı. Ancak, yaşamı tehdit eden bir durum yaşanmadı.

Deneme aşamasında ama Alzheimer tedavisinde umut oldu

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtilirken, anti-amiloid ilaçların potansiyeli, en iyi tedavi süresi ve genetik olmayan Alzheimer türlerine olan etkilerinin daha detaylı incelenmesi gerektiği vurgulanıyor.

ETİKETLER: ,