DOLAR
32,5023
EURO
34,9545
ALTIN
2.429,94
BIST
9.805,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
25°C
Cumartesi Açık
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
26°C

Denizci Mutfağını Anlattı…

Denizci Mutfağını Anlattı…
A+
A-

Bodrum’da gerçekleştirilen Denizcilik Buluşmaları’nda “Denizci Mutfak Kültürü: Girit Gemici Yemekleri” anlatıldı.  

Bodrum Deniz Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra Levent Denizaslanı tarafından, denizci mutfak kültürü ve Girit gemici yemekleri anlatıldı. Ayrıca katılımcılar sübyeli siyah pilav tadımı yaptılar.

Denizci mutfağının çok farklı bir mutfak olduğunu anlatan Denizaslanı, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Bu sene mübadelenin 97’nci yılı. Bugün hem mutfağı, hem de kültürü anlatıyoruz. Mutfak konusunda denizcilerin denizde pişirdiği yemekleri ele alıyoruz. Çünkü eskiden atalarımız piyade tipi teknelerle denize çıktıkları için o zamanlar teknede kamara yok. Su, zaten en büyük problem. Ocak yok, dışarı çıkıp ateş yakıyorlar. Denizde ne tutarlarsa onu pişiriyorlar. Balığın çorbasından, buğulamasında, kızartmasına kadar hepsini yapıyorlar. Ayrıca gemici usulü kuru fasulye vardır, çok güzel. Ama onu bir koya gidip orada yapabiliyorlar. Kuytu bir yere çekiliyorlar. Yani yemek pişirmek için karaya çıkıyorlar. Mesela ekmek götüremiyorlar, çünkü hemen bozuluyordu. Peksimet yaptırıyorlardı. Zaten mübadele ile geldikleri için ciddi yokluk var. Denizden çıkan her şeyi yiyorlardı. Balığa gitmeyen komşulara da dağıtılırdı. Bu kültür yavaş yavaş yok oluyor. Onun için bunlar üzerine çalışmalara devam ediyoruz.”

velux