DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C
Çarşamba Açık
24°C
Perşembe Açık
23°C

Denizde tekne, karada Tiny Hause

polat-galle

Denizde tekne, karada Tiny Hause

Tiny House Küçük Ev

Küçük ev deyip geçmeyelim, bu günlerde en çok rağbet gören ev tipi diyebiliriz. Satışını yapanların pazarlama söylemlerine, fiyatlarına , kullanım şekline baktığımızda cazip gibi görünmekte.

Denizde tekne, karada Tiny House, birde uçan evin olursa iş tamam.

Dünyada mekan ahirette iman. İmanla ilgili sorun yok, sorun dünyada ki mekanda. Dünyada ki mekan anayasamızda dahi kutsanmış.

Mülkiyet Hakkı kutsaldır.

Kimin mülkiyet hakkı kutsal derseniz, parası olanın derim. Hoş anayasa “herkes kanun karşısında eşit” diyor, ama kanun karşısında. Hakimin karşısında, “adaletin bu mu dünya” dedirtecek olaylarla karşılaşıyoruz.

Bir hukuksuzluğu daha gündem yapalım, yasa dışı yapılan işleri her yazışımda kendi kendime soruyorum, yasa dışılık bende mi diye.

Ben yazdıkça yetkililer kafasını ters yöne çeviriyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, özelleştirilen her karış toprak için isyan ediyor, isyanında haklı bende özelleştirmeye karşıyım.

Lakin imar durumu verip, hızla ruhsat vermekten geri kalmıyor.

Keşke, aynı hassasiyeti milli emlaktan satılan topraklarımız içinde göstermiş olsa. Şimdilerde CHP’nin Genel başkanlığına soyunan Özgür Özel’de özelleştirilen topraklara karşı ancak, ruhsat düzenlenmesine pek karşı değil gibi.

Başkan Aras’la genel başkanlık hesapları yapa dursunlar…

Uzun zamandır sizlerle paylaşmak istediğim bir konu vardı, bekledikçe aynı konuya alınan yeni kararlar dahil oldukça bekledim.

Şimdi bir yerden giriş yapalım hani benim “Tiny House”m

“Bodrum Belediye Meclisi 2 Eylül 2022 tarihinde aldığı karar ; İlçemizde yaygın olarak kullanılmaya başlanan trafiğe tescilli, karavan tarzı “tiny house” olarak nitelendirilen bungalov tipi ev modellerinin, imar planlarında kamping alanı olarak belirlenmiş alanlarda Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alınmak kaydıyla yerleştirilebileceği, bu alanlar dışında özel kanuna tabi alanlar (Orman Kanunu, Turizmi Teşvik Kanunu, Kıyı Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu vb.) ile yapı yasaklı alanlarda (Doğal ve Ekolojik Yapısı Korunacak Alanlar, Jeolojik açıdan sakıncalı alanlar vb.) söz konusu birimlerin yerleştirilemeyeceğinin kabulüne, İmar ve Bayındırlık Komisyonun 23.08.2022 tarih ve 2022/20 sayılı raporu doğrultusunda, Belediye Meclisinin 02.09.2022 tarihli oturumuna katılan üyelerin oy birliği ile karar verilmiştir.”

Sanki kanun yetersizmiş veya ilçe belediyesinin yönerge yapma hakkı varmış gibi alınan karar başka belediyeler tarafından da alınmış olsa da, yargıya başvuranlar kararı iptal ettirdiler.

“İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi, kasım ayı başında kararını verdi. Mahkeme heyeti, belediye meclisinin ‘tiny house’ için aldığı yasaklama kararı konusunda yetkili olduğuna dair yasal dayanak görülmediği, sözü edilen yapıların somut olarak taşınmaz üzerine konulması halinde belediyenin yetkili organlarınca imar mevzuatı yönünden değerlendirme yapılabileceğini vurgulayıp, belediye meclisinin kararını iptal etti.”

Kısaca mahkeme; “belediye meclisinin bu konuda yetkisi yoktur.” dedi. Bizim belediye meclisimiz seviyor üzerine vazife olmayan kararlar almayı. Birde; karar alıp da, yapamadıkları kararları iptal etseler iyi olacak.

Dedim ya hani benim “Tiny House”m

Sayın Aras Bodrum’da tarım arazilerinin kooperatif kurulup, kağıt üstünde parsellenmesine, özelleştirme kadar karşı çıkmadı.

Saman alevi gibi esip gürlüyor devamı yok…

Tarım arazilerinin doğrudan kabahatlisi değil tabi ki, bu konuda mülki amirin konuya el atması gerekmekte. Şu ana kadar ilgilenen oldu mu bilmem, umarım bundan sonra ilgilenen olur.

“Madem öyle Başkanımızla ne alakası var taktın sende.” diye düşünebilirsiniz.

Emme, kazın ayağı öyle değil…

Bodrum Belediye Meclisi ; Şartlı bağış teklifinin, 5393 sayılı Belediye Kanununun 18/g maddesi gereğince kabulüne, Belediye Meclisinin 06.09.2023 tarihli oturumuna katılan üyelerin oybirliği ile karar verilmiştir.

Karar ;

“Bodrum Rotary Kulübü tarafından, Belediyemize 6 adet Afet Yardım Konteyneri (deprem ve acil durum konteyner) ve içinde yer alan yardım malzemelerinin şartlı bağışı teklifinin kabulüne, oy birliği ile karar verildi.”

Kutsal meclisimiz önüne ne gelse kabul diyor.

Başkanımız şanslı, kendi partilileri “RET” verecek olsa muhalefet meclis üyeleri yardımına yetişiyor, KABULLL diyerek.

Kendi fikri olmayınca fikrinin fikrine uyanlar gibi. ( Fikrinin sesi çıkmıyor bu aralar )

Ben meclis üyesi olsaydım bu bağışı “Şartlı Kabul” ederdim. Hani fare demiş ya “mükafat büyük, yol kısa var bu işin içinde bir iş” diye.

Şartlı Kabul nedir?

Bu şartlı bağışı yapan Bodrum Rotary Kulübü’nün dönem başkanı başkanlığı bırakırsa bağış tarafımızdan kabul edilir denmeliydi. (Bu bağış yaklaşık bir milyon değerinde diyelim, fazla ama olsun)

“Dörtlü Özdenetim

Düşündüklerimiz, Söylediklerimiz ve Yaptıklarımız:
1. Gerçeklere Uygun mu ?
2. İlgililerin Tümü İçin Adil mi?
3. İyi Niyet ve Daha İyi Dostluklar Sağlayacak mı?
4. İlgililerin Tümü İçin Yararlı mı?”

Rotaryanlar, bunların ne anlama geldiğini iyi bilirler, kimsenin rotaryanlığını sorgulayacak değilim, beni de ilgilendirmez. Lakin bu dört temel kural üzerinden tanıyacaksak rotaryanları, yazacaklarıma birileri yanıt vermelidir.

Davet geldi, gidemedik sucuk partisine…

“4 Ağustos Cuma  Akşamı Barbeque Partimize Davetlisiniz.

33 dönüm içinde yer alan; 255 m2’lik Brüt Arsa Paylarımızdan Satın Alabilir , Projelerimizi Süsleyen Yaşam Konutlarında , Bodrum’un En Güzel Manzarasında Ev Sahibi Olabilirsiniz.

Mangalımız saat 19:30’dan itibaren hazır olacak, Profesyonel DJ Dostumuz Eşliğinde Müzik Dinleyip Eğleneceğiz…. HepBirlikte Projemizi Tanıyalım  ve Beraberce Yaşayalım.

Yer : Gürece,177/3-4 parseller”

Böyle diyordu davet, KWBODRUM Erkan SAYLAM. Başka isimde var davetiyede ancak konu dışında olduğu için burada yer almıyor.

33 dönümlük alan 255 metrekarelik parsellere bölünmüş kooperatif hissesi olarak satılmakta. Öncelikli olarak tarım arazileri bu şekilde satılamaz.Denizde tekne, karada Tiny Hause

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu

“Tarım arazilerini, tescili mümkün olmayan fiili hisseler oluşturarak arazinin hisselere tekabül ettiği kabul edilen kısımlarının zilyetliğini, bir özel hukuk tüzel kişisinin faaliyeti kapsamında bu tüzel kişiyle üyelik veya ortaklık ilişkisi kurarak devretmek veya bu işlere aracılık etmek suretiyle arazinin bütünlüğünün bozulmasına ve amacı dışında kullanılmasına sebebiyet verenlere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden bin güne kadar adli para cezası verilir.”

Denizde tekne, karada Tiny Hause

İmar durumu nedir…

“Doğal ve Ekolojik Yapısı Korunacak Alan. Doğal bitki örtüsü, topoğrafyası ve silüeti bozacak çevre tahribatına sebep olacak uygulama yapılamaz. Yapılaşmaya açılamaz.”

Tarım alanı olmasının ötesinde aynı zamanda, Doğal ve ekolojik yapısı korunacak alan içerisinde. Kısaca ne zaman ve nasıl yapılaşmaya açılacağı bilinmeyen bir yerde, sanki tarım alanlarının hisseli satışı yapılabiliyormuş ve alınca üzerinde yapılaşma izni varmışçasına bir yer satışa sunuluyor.

Aynı kişi, başkanı olduğu Bodrum Rotary Kulübü aracılığıyla Bodrum Belediyesine 6 adet Afet Yardım Konteyneri bağışlıyor, kimsede “bayram değil seyran değil” demiyor.

Afet için Yardım Konteynerı bağışında bulunanlar tarım arazilerinin talanında baş roldeler. Doğal afete gerek yok, afetler yanı başımızda.

Bodrum yarımadasında bu ve benzeri çok sayıda alan, imar varmışçasına veya tarım alanı olsa dahi izinli ruhsatlı adı altında imarlı, imarsız alanları yasa dışı yollarla kooperatif aracılığı ile satılmaktadır.

Muğla Valiliği başta olmak üzere tüm yetkililer bu konuda çaba göstermeli, mağduriyetler yaratılmamalıdır.

Yarın yer alan insanlar mağdur olacak ve  yetkililerin kapısında dayanacaklar. Başta tapu, belediye, kadastro olmak üzere nasıl bir yanıt verecekler.

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu “Bu Kanunda yazılı olan idarî cezalar mahallî mülkî amir tarafından verilir”

Derken, diğer işlemler için kim ne yapacak?

Kamu mülkleri satılıp imara açılırken, imarsız ve tarım alanlarını kim koruyacak.

“Nerede benim Tiny House”m

Vesselam

Not : Tiny House yasal olarak; yapı ruhsatı almadan hiçbir şekilde yapılamayacağı gibi, ruhsat alınabilmesi için uyulması gereken koşullar vardır.

Konu Hakkında Geniş çaplı anlatım videosu hazırlayacağım.

Suçun Belgesi

 

Aktur tatil sitesi
Yazarın Diğer Yazıları