DOLAR
32,3190
EURO
35,1206
ALTIN
2.301,92
BIST
9.053,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Emekçiye vergi ‘kazığı’

Emekçiye vergi ‘kazığı’
A+
A-
Aktur tatil sitesi

‘Asgari’den fazla ücret alanlardan vergi kesilmeye devam edeceğini belirten DİSK Başkanı Çerkezoğlu, bunun hem kayıplara hem kayıt dışına yol açacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta yeni asgari ücreti brüt 5 bin 4 TL, net 4 bin 253 TL olarak açıklarken, “çalışanın evli olmasına ve çocuk sayısına göre bu rakamın daha da yükseleceğine” dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin, asgari ücrete kadar olan kısmından gelir ve damga vergileri kaldırıldı” dedi. Ancak gerçek farklı çıktı.

EMEKLİLİKTE KAYIP

AKP’nin Meclis’e sunduğu “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”ne göre sadece, “hizmet sözleşmelerinde aylık asgari ücret karşılığı çalışacağı belirtilen hizmet erbabından, ücret ve ücret sayılan ödemeleri toplamı ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarını aşmayanların ücretleri” gelir ve damga vergisinden istisna olacak. Asgari ücretliler dışındaki işçilerden gelir ve damga vergisi alınmaya devam edilecek. Ayrıca teklifte “ücret ve ücret sayılan ödemeler” ifadesinin yer alması ise asgari ücretlinin fazla mesai, ikramiye gibi ödemelerinden vergi kesintisi yapılmasına kapı açıyor.

Teklife göre brütü, brüt asgari ücreti aşanlardan gelir ve damga vergisi kesilecek. Eğer bu kişinin ücreti net asgari ücretin altına inerse aradaki fark asgari geçim indirimi (AGİ) ile tamamlanacak. Sadece asgari ücretlinin gelir ve damga vergisinden istisna tutulması nedeniyle işverenlerin vergi ödememek için tüm işçileri asgari ücretten göstereceğine vurgu yapılıyor. Bu da işçi için emeklilikte büyük kayba neden olacak. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, teklifin “beklentileri boşa çıkaran ve ciddi sorunlar içeren” bir teklif olduğuna dikkat çekerek “Bu yasalaşırsa giderek herkes asgari ücretli olacak. İşverenler SGK, vergi ve damga vergisi maliyetlerine katlanmamak için işçileri asgari ücretten çalıştırmaya yönelecektir. Dahası bu durum kayıt dışı çalışmayı artırabilir. Bu teklif kabul edilemez, derhal geri çekilmeli” dedi.

Bodrum Ev Emlak