DOLAR
32,4751
EURO
34,9428
ALTIN
2.437,44
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
23°C
Muğla
23°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
25°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Açık
25°C

Emlak satışı iptali için 2 geçerli neden

Emlak satışı iptali için 2 geçerli neden
12.11.2021
360
A+
A-

Satışı tamamlanan gayrimenkuller için iptal işlemi çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Bununla birlikte gayrimenkul satışının iptalinin söz konusu olabilmesi genellikle iki temel nedenle gerçekleşebiliyor.

65 yaş üstü için rapor alınmalı

Bir iş yeri veya dairenin satışı tamamlandığı halde iptal edilebilmesi mümkün kılan durumların başında yaş geliyor. Eğer bir gayrimenkulün satışını yapan kişinin yaşı 65’in üzerinde ise, yasalar bu kişiden akli dengesinin yerinde olduğunu gösteren bir devlet hastanesi raporu istenmesine imkân tanıyor.

Emlak satışı iptali için 2 geçerli neden

Özellikle 65 yaş üzerindeki kişinin mirasçılarının satış iptali davası açabilme hakkını kullanması gibi süreçler yaşanmak istenmiyorsa, akli sağlığın yerinde olduğuna dair bir raporun da gayrimenkul satış dosyasında yer almasında tüm taraflar için fayda vardır.

Aksi halde, 65 yaşından büyük ve emlak satışında imzası olan kişi için akıl sağlığını belgeleyen rapor alınmadan emlak satışı yapılmış ise, ilerleyen süreçte ihtimal senaryolardan biri şu olabilir: Yaşlılık nedeniyle satıcının akli sağlığının bulunmadığı iddiası ile emlak satışının iptali gerçekleşebilir.

Emlak satışı iptali için 2 geçerli neden

Aile konutu satışında eşlerin onayı şart

Gayrimenkul satışının tamamlandığı halde iptaline neden olacak bir diğer konu ise, satışı yapılan gayrimenkulün aile konutu olarak tapuda kayıtlı bulunmasında yaşanabilir.

“Aile konutu” tanımı Medeni Kanun’un 194’üncü maddesinde karşılık buluyor. Evli çiftin düzenli yerleşim amacıyla kullandığı ve yaşadığı, barınmak amacıyla ikamet ettiği yer olarak tanımlanan “aile konutu” için bir satış söz konusu olduğunda, eşlerin her ikisinin de rıza ve onayının bulunması önem taşıyor.

Emlak satışı iptali için 2 geçerli neden

Medeni Kanun’a göre malik olmayan eş tapu kütüğüne aile konutu şerhi koydurabiliyor. Tapuda aile konutu şerhi konulmuş olduğu halde satılırsa, bu satış geçersiz kabul ediliyor. Rızası olmayan eş, tapu iptal ve tescil davası açabilme hakkına sahip.

Bu nedenle, bir aile konutu ile ilgili olarak gayrimenkul satış işlemleri yapılırken, eşlerin onayının alınması önem taşıyor. Örneğin, eşlerden ayrı ayrı yazılı muvafakat istenmesi bir önlem olarak hayata geçirilebilir.

Aktur tatil sitesi