DOLAR
32,3487
EURO
35,0455
ALTIN
2.324,29
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Enerji Verimliliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Enerji Verimliliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Günümüzde en önemli konulardan biri enerji verimliliğidir. Enerji kaynaklarına her daim ihtiyaç duyuluyor ancak olabildiğinde yenilenebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesi, doğanın ve çevrenin zarar görmemesi bakımından da önem taşıyor. Dolayısıyla enerji verimliliği konusu artık çevre sağlığından bağımsız düşünülmüyor. Bu noktada hangi enerjilerin yenilenebilir olduğunu gözden geçirmekte fayda olacaktır.

  • Güneş
  • Rüzgar
  • Hidro
  • Dalga
  • Gelgit
  • Jeotermal
  • Biyokütle

Bununla birlikte aşağıdaki enerji kaynaklarının da yenilenemez olduğunu belirtelim:

  • Kömür
  • Doğalgaz
  • Petrol
  • Nükleer

Artık yenilenemez olan enerji kaynaklarının tükenmeye çok yakın olduğunu belirtmek gerekiyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi de gün geçtikçe artıyor. Özellikle 21. yüzyılın başlarında enerji kaynakları seçiminin ne denli önemli olduğu önemini çok daha net bir şekilde ortaya koymaya başladı.

Ülkemizde de enerjinin etkin bir şekilde kullanılması, israfın engellenmesi ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Enerji Verimliliği Kanunu hazırlanarak yürürlüğe kondu. TBMM tarafından hazırlanan kanun 18.04.2007 tarihinde kabul edildi. 5627 sayılı bu yasa Resmi gazetenin 02.05.2007 tarih ve 26510 sayısı ile yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu. Böylelikle konuya dair son derece önemli bir adım atıldı. Çünkü söz konusu kanun kapsamında enerji üretiminde çevrenin korunması da amaçlanabiliyor.

Bu yasanın arından inşa edilen binalarda kanun kapsamında belirtilen hususlara uyma zorunluluğu bulunuyor. Bununla birlikte 10 yıllık bir geçiş dönemi sunulduğunu da söyleyebiliriz. Yasa kapsamında çok sayıda yeni düzenleme yapıldı. Bu düzenlemeler arasında enerjinin en verimli şekilde kullanımını sağlayacak olanlar da mevcut.

Elbette mevcut enerjilerin yaşam alanlarında verimli bir şekilde kullanımı da totalde önemli faydalar sağlıyor. Bu noktada her bireyin yaşam alanlarında kolaylıkla uygulayabileceği yöntemler de var. Bu yöntemler kişinin enerji giderlerinden hatırı sayılır oranda tasarruf yapmasını da sağlayacaktır. Hem enerji verimliliği hem de enerji tasarrufu konularında daha fazla bilgi almak için Enerjisa internet sitesine tıklayabilirsiniz. Bu sitede konuya dair merak edilen her türlü sorunun yanıtı olabilecek bilgilere kolay bir biçimde ulaşmak mümkün olabiliyor.