Sosyal mesafeden dolayı birlikte yaşadığımız insanlara dahi uzak durmaya çalışarak geçirdiğimiz süreç bizi kısıtlıyor. Bahar geldi, havalar ısındı, dışarıdaki güzel manzara bizi adeta çağırıyor ve bu çağrının kendisine karşı koymak bile başlı başına bir kaygı sebebi.
Stresin fiziksel ve ruhsal sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerini; anksiyete, depresyon ve benzer ruh sağlığı sorunlarına neden olabileceğini hepimiz biliyoruz.
Hastalığa yakalanma korkusunun yanı sıra bazılarımız ise sağlıklı günlere gelindiğinde işine dönebilecek mi, geçimini nasıl sağlayacak gibi endişeler yaşıyor. Gençler, girecekleri sınavlara belki de odaklanamıyor, okul arkadaşlarını özlüyor.
Önce şunu bilmeliyiz ki bunların hepsi bir süreliğine yaşayacağımız streslerden. Koronavirüs salgını ortadan kalktığında yaşamlarımız tekrar eskisi gibi olacak. Bu sürecin bize kattığı farkındalıkların belki de pozitif katkılarını deneyimleyeceğiz.
Evde kaldığımız günlerde koronavirüs salgınının gelişmeleri takip ederken yaşadığımız duygusal, fiziksel ve ruhsal yorgunluğa iyi gelecek reçete şu:
Diş gıcırdatma, kilo alma, baş ağrısı, ruh halinde değişimler, sırt, boyun ağrısı ve uykusuzluk stres yaşadığınızı gösteren sinyaller.
Eğer evden çalışırken endişeli ya da gergin bir ruh haline girerseniz ya da başınız veya boynunuz ağrımaya başlarsa, kalkıp ara vermenizin zamanı gelmiş demektir.
Pencereden bakın, sevdiğiniz bir işe konsantre olun, müzik dinleyin ya da sessiz bir yere geçerek sakinleşmeyi dinleyin.
Ruh halinizi düzeltmek için hislerinizden bahsedebilecek kadar yakın bulduğunuz insanlarla bağlantı kurun. Sosyal medya, video konferans ya da telefon görüşmesi gibi yöntemleri kullanarak sevdiklerinizle her gün iletişim kurmaya özen göstermelisiniz.
Daha önceden hoşlandığınız bir hobiyi yapmaya çalışın ya da yeni bir aktivite ya da hobi bulmayı deneyin. Bir işe odaklanmak rahatlamanıza ve enerji kazanmanıza yardımcı olacaktır.
Her gün aynı işi yapmak ya da ders çalışmak, sizi yaptığınız işe karşı bıkkınlık oluşturabilir. Bir günü tamamen kendinize ayırarak, eskiden olduğu gibi iş günü-tatil günü ayrımı alışkanlığınızı koruyun.
RAHATLATICI NEFES EGZERSİZLERİ YAPIN
Doğal nefes alma diyaframı da içerir. Diyaframı kullanarak nefes aldığımızda, midemiz nefes alırken genişler ve nefes verirken düzleşir. Bir süre sonra, doğru nefes almayı unutup göğsümüzü ve omuzlarımızı kullanmaya başlarız. Bu şekilde alınan kısa ve yetersiz nefesler, stres ve anksiyete seviyesinde artışa neden olabilir.
Her gün 20 dakikaya kadar rahatlatıcı nefes egzersizi yapmak, anksiyete seviyenizin azalmasına ve kendinizi daha dingin hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca düzenli egzersiz uyku kalitenizi artırır ve bu da stresin ve yorgunluğun azalmasına yardım eder.