DOLAR
32,3228
EURO
35,1013
ALTIN
2.301,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Fethiye’de yamaç paraşütü pilotları için bilimsel çalışma

Fethiye’de yamaç paraşütü pilotları için bilimsel çalışma
A+
A-
Aktur tatil sitesi

MUĞLA (AA) – Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, yamaç paraşütünün pilotlar üzerindeki etkilerini ortaya koymak üzere çalışma başlattı.

Çalışma kapsamında, Ölüdeniz Mahallesi’ndeki Babadağ’dan tandem (ikili) atlayış yapan 20 yamaç paraşütü pilotu bilimsel testlere tabi tutuldu.

Turizm sezonu sonunda tekrarlanacak testlerin ardından elde edilecek veriler doğrultusunda pilotların günlük maksimum uçuş sayıları yeniden değerlendirilecek. Veriler, mesleki yıpranma ve erken emeklilik gibi süreçler için de bilgi verecek.

Proje koordinatörü Tolga Altuğ, gazetecilere yaptığı açıklamada, çalışmanın Türkiye’de bu alanda yapılan ilk çalışma olduğunu söyledi.

Pilotların hormon ve kan testlerinin yanı sıra kas testlerine tabi tutulduklarını belirten Altuğ, şunları kaydetti:

“Uçuş öncesi ve sonrasıyla sezon başı ve sonu verileri karşılaştırıldığında yamaç paraşütü sporunun pilotlar üzerindeki etkileri ortaya çıkmış olacak. Daha önce bu konuda bilimsel bir araştırma yapılmadığı için projeyi çok önemsiyoruz. Ortaya çıkan veriler, yamaç paraşütü sektörüne yönelik karar almada büyük fayda sağlayacak. Araştırma sonunda irtifa farkının pilotlar üzerindeki etkileri tespit edilecek.”

Yamaç paraşütü pilotu Ulaş Yazıcı da bu çalışmayla mesleki yıpranmaya ilişkin verilerin bilimsel olarak ortaya konulacağını ifade etti.