DOLAR
32,3289
EURO
35,0655
ALTIN
2.299,69
BIST
9.044,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
24°C
Muğla
24°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!
A+
A-
velux

Gayrimenkul sahipleri dikkat! Vergi dönemi yaklaşıyor!Arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen vergi olan emlak vergisi ödemeleri her yıl olduğu gibi bu yılda mart ve kasım aylarında ödeniyor. 1319 sayılı Kanuna göre yılda iki kez alınan emlak vergisi 2019 yılında ne zaman ödenecek? İşte tüm merak edilenler…

Türkiye sınırları içinde yer alan gayrimenkuller için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Emlak vergileri mülk sahipleri tarafından her yıl iki ayrı taksit olarak ödeniyor.

Ne zaman ödenecek?

2019 yılı vergi takvimine göre emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri 1 Kasım 2019 Cuma günü başlayacak. 1 ay boyunca ödenebilen ikinci taksitler 30 Kasım’ın hafta sonuna denk gelmesi nedeni ile Aralık ayına sarkabilecek.

Nerelerde ödeniyor?

Emlak vergisi ödemelerini gerçekleştirmek için taşınmazın bulunduğu belediyeler, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi veya E-devlet platformu kullanılabiliyor.

Neye göre hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplanıyor ve 2 temel değişken bulunuyor. Bunlardan ilki Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından müştereken açıklanan bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri; İkincisi belediyelerde kurulacak taktir komisyonları tarafından seçilecek asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ve binanın yüz ölçümü…

Dolayısı ile bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli merkezi olarak belirlenirken, bu değer belediyeden belediyeye değişiklik gösteriyor.

Asgari ölçüde arsa metrekare birim değeri ise belediye taktir komisyonlarınca belirleneceğinden; belediyeden belediyeye farklılık göstereceği gibi, belediye içinde de sokak ve caddelere göre değişiyor.

Ayrıca emlağın metrekaresi artıkça vergi değeri de yükseliyor.

Emlak vergisi yeniden değerleme oranı 2019; 2018 yılı için açıklanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 23,73’ün yarısı; yani yüzde 11,865 olarak açıklandı. 

velux