DOLAR
32,5663
EURO
34,8912
ALTIN
2.435,62
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
23°C
Cuma Açık
25°C
Cumartesi Açık
26°C

Geçmişten Günümüze Plaj Modası

Geçmişten Günümüze Plaj Modası
24.07.2020
947
A+
A-
Aktur tatil sitesi

İnsanların sahile inip deniz kenarında vakit geçirmesi 1700’lü yılların ortalarında olmaya başlıyor. Bunun sebebi ise denizin bazı hastalıklara şifalı geldiği inancıydı. Mayo ve bikini gibi deniz kıyafetlerinin ortaya çıkması öncesinde kadınlar sahillere tekerlekli “banyo makineleri” ile gelip mahremiyetlerini korumaya çalışırlarmış.

20 ve 21’nci yüzyılın en popüler moda akımlarından biri olan plaj modasının geçmişi 1900’lü yılların başına dayanıyor. Öncesinde ise sahillerde “banyo makinesi” adı verilen tekerlekli aletle inilirmiş. Banyo makineleri 1920’li yıllarda ortadan kalkınca plaj modası da çok hızlı bir şekilde ivme kazanmaya başladı. 1800’lü yıllarda kadınlar banyo makinelerinde uzun kollu ve pantolonlu elbiseye benzeyen bir kıyafetle denize giriyorlardı. 1830’lu yıllarda ise pantolonun ve kolların boyu biraz daha kısalmıştı. 20’nci yüzyılda ise boyları iyice kısalıp, deniz kıyafetlerine aksesuar kullanımı başlamıştı.

1900’LER VE PLAJ MODASINDA DEVRİM

Plaj modası tarihinin en ilginç olayı ise 1907 yılında yaşandı. Bir gösteri için Amerika’da bulunan Avustralyalı ünlü yüzücü Annette Kellerman gösteride giydiği mayosu çok açık bulunduğu için tutuklanır. Bu duruma çok üzülen Kellerman, kendi mayo modellerini yaratmaya başlar. ‘The Annette Kellerman’ adını verdiği model ilk modern mayo modelidir ve birçok ünlü film yıldızı dahil kadınlar ve erkekler arasında moda olur. Bu olaydan sonra mayoların boyu gitgide kısalmaya başlar.

SAVAŞIN PLAJ MODASINA ETKİSİ

Amerikan hükümeti 1943 yılında savaş yüzünden mayo sektöründeki kumaş üretiminin %10 azaltmaya karar verir. Bu karar mayoların daha da küçülmesine sebep olmuştur. 1946 yılına geldiğimizde şimdiki bikini modellerinin ilk örnekleri piyasaya çıkmaya başlamıştı. Bikini adının ise çok enteresan bir hikayesi var. Plaj modası için yeni ürünler tasarlayan iki Fransız modacının rekabeti moda tutkunları tarafından o dönemde heyecanla takip edilmekteydi. Aslında bir mühendis olan ve annesi iç çamaşırı dükkanı işleten Louis Reard ve Fransız tasarımcı Jacques Heim arasında “daha küçük” mayo tasarlama yarışı başlamıştı. Heim Atom bombasından etkilenerek yarattığı modele ‘Atome’ adını verir. Rakibinin tasarımına verdiği adı öğrenen Reard, bu ismin altında kalmamak için tasarımının adına Bikini Adası’na ithafen ‘Bikini’ koyar. O dönem en çok hangisinin tasarımı daha çok beğenildi bilemiyoruz ama bikini adı kalıcı oldu. Louis Reard tarafından 5 Temmuz 1946 yılında tanıtılan bikini sonrasında pek çok ülkede aynı tarih Bikini Günü olarak kutlanmaya başladı.

DAHA CESUR ADIMLAR VE MAYOKİNİ

1940’lı yıllardan sonra başlı başına bir sektör olan plaj modası, her sene biraz daha farklılaşarak yoluna devam etti. Bir taraftan bikiniler daha da ufalırken diğer taraftan ise nispeten daha kapalı modeller ise daha fazla tercih ediliyordu. Bu durum mayo tasarımcılarını yeni bir şeyler üretmeye itti. 1970’li yılların başında Riviera akımı plajlarda boy gösterirken, yaz aylarında şimdi bile çok tercih edilen mayokini modeli ortaya çıktı. Tek parça ancak cildi bütünüyle kapatmayan modeler yani mayokiniler 1970’li yıllarda ve sonrasında sahillerde adeta fırtına gibi esti. 80’li yıllarda her şeyde olduğu gibi plaj modasında da metalik, neon ve parlak kumaşlar damga vururken, 90’lı yıllara ise Sahil Güvenlik (Baywatch) dizisinde Pamela Anderson’un giydiği mayo damga vurmuştu. Günümüzde ise plaj modası çeşitliliğiyle adeta baş döndürüyor.

 

Aktur tatil sitesi