Özel Muğla Modern Bilimler Akademisi Fen Lisesi öğrencileri, Yatağan Termik Santrali’nin çevresel etkilerini mercek altına aldı. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü “Young Reporters of The Environment” (Çevrenin Genç Sözcüleri) programına katılan öğrenciler, “Hot Weather, Cold Reality” sloganıyla projelerini hayata geçirdi.
Yatağan Termik Santrali çevresinde fotoğraf çekimleri ve halk röportajları ile gözlem yapan öğrenciler, makalelerle santralin canlı yaşamına ve hava kalitesine etkisini inceledi. Çalışmalarını akademik olarak desteklemek amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Demirak ile bir röportaj gerçekleştirdi.
Filtre Denetimi ve Asit Yağmuru Riski
Hazırlanan podcast kaydında, santralin suya doğrudan etkisi olmadığı ancak atmosfere salınan azot oksitleri ve sülfür dioksitin asit yağmuru oluşumuna sebep olabileceği ifade edildi. Filtrelerin düzenli kontrol edilmesinin önemine dikkat çekildi. Ayrıca, santral kaynaklı tozların bitki örtüsü üzerinde olumsuz etki yarattığı, ağır metallerin – özellikle civa bileşiklerinin – su kaynaklarını tehdit ettiği vurgulandı.
2053 Net Sıfır Hedefi’ne Çağrı
Öğrenciler, 2024-2028 On İkinci Kalkınma Planı’nda belirtilen enerji politikalarının hızla uygulanması gerektiğini belirtti. Yatağan’ın enerji üretim merkezi olarak kalması için termik santralin güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle desteklenebileceğini önerdiler.