DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Gözler üzerinizde!

1974 yılı İstanbul doğumlu olan Tuğba Yazıcı Güzel Sanatlar Fakültesi-Resim Bölümü’nden mezun olduktan sonra birçok sergiye katıldı. Daha sonra İstanbul Moda Akademisi’ni bitiren Yazıcı, MESİAD tasarım yarışmasına katılarak ilk 15’e girmeyi başardı. Fashion Show’da ilk defilesini gerçekleştirerek moda dünyasına adım attı. Resimden modayı giden bu yolu gelin bir de Tuğba Yazıcı’dan dinleyelim.

Gözler üzerinizde!
A+
A-
polat-galle

Elif DEMİRTAŞ BİLİR
elif.bilir@aksam.com.tr

Resim ve modayı birleştirme fikri nasıl doğdu? 
Hep farklı olmak istedim, iz bırakmak istedim. Ufak dokunuşlarla da olsa insanları mutlu etmek isteyen bir yapım var. Yaptığım resimlerde de arzum, her ressam gibi, evrensel olma arayışıydı. Katıldığım tüm sergiler, festivaller, workshoplar bir araştırmaydı aynı zamanda benim için.

En son katıldığım 2011 Floransa Bienali’nde, dünyanın tasarım üzerine döndüğünü farkettim. Yani yüzey ne olursa olsun, düşünceydi kabul gören. 
Resimlerimin aşkla istenmesi ve tüm dünyaya yayılması için, en arzu duyulan alanla, sanatımı birleştirdim: Moda…

Gözler üzerinizde!Tuğba Yazıcı markasını hayata geçirme sürecinden bahsedebilir misiniz? 
Resimlerimi moda ile birleştirebilmek adına İstanbul Moda Akademisi’nde eğitim aldım. Ve eğitimimin hemen ardından ürettiklerim ile Mesiad’ın düzenlediği tasarım yarışmasına katılarak ilk on beşin içine girdim. Seçilen tasarımcılar için düzenlenen defileye katıldım ve Tuğba Yazıcı markası o defile ile resmen başlamış oldu benim için. Portreleri elbiselere giydirerek hayalimi gerçekleştirmiş oldum. Resmi tuvalden alıp elbiselere, daha sonra da birbirinden renkli, cesur ve farklı olmayı seven kadınlara giydirerek sanatımı dışarı taşımış oldum. 

Tasarımlarınızda özellikle göz detayları dikkat çekiyor. Bunu tercih etmenizin nedenlerinden bahsedebilir misiniz?
Resimlerim kadınlar üzerine olduğu için, uzun yıllar psikolojilerini inceledim. Resim yapmak kuvvetli bir analiz gerektirir ve her şeyin bir felsefesi vardır, olmalıdır, yüzeysel kalır yoksa her şey.
Her kadın beğenilmek, gözlerin üzerinde olmasını ister. Ama bazen bunlar duyulmaz, söylenmez, sadece hissedilir. Günlük hayatta her şey yolunda gitmiyor bazen. Ve böyle anlarda insan daha çok ihtiyaç duyuyor fark edilmeye. Ben de ‘sıkıcı’ hayatın içine bir espri katmak istedim “Gözler daima üzerinizde” düşüncesiyle gözleri tüm tasarımlarımda kullanarak gerek yüzeyde, gerek astarda, kadınımıza motivasyon vermeyi amaçladık.
Sanat ve modanın insan üstündeki iyileştirici gücünü kullanarak mutluluk vermek idealimiz.

İlkbahar/Yaz sezonunda neler öne çıkıyor? Sizin koleksiyonlarınızda neler var bu sene?
Koleksiyon hikayelerine geçmeden evvel kadınımızı tanıtmak isterim biraz: güçlü, cesur, renkli, sanatı ve seyahati seven, farklı kültürleri tanıyan ve bunları kendine uyarlayan; bundan dolayı farklı olan ve farklılığı arayan stil sahibi bir kadın. Yaşam tarzına uygun giyiniyor; bazen spor, bazen sofistike, bazen artistik ama her daim farklı.

Gözler üzerinizde!

“Dream woman” diyelim biz kadınımıza. Biz onun 24 saatinde yer almak istedik. İşte, seyahatte, gece davetlerde, akşam yemekte, hafta sonu spor halinde ve hatta sabah güne başlarken veya plajda kimonalarla…
İlk koleksiyonumuz “colorful woman”. Portreler kullandık cesurca. Renk kullandık; çünkü rengini belli etmekten korkmayan kadınlara ulaşmayı hedefledik biz.

Bir diğer koleksiyonumuz ise “coupe de foudre” temalı. Fransızca “yıldırım aşkı”demek olan coupe de foudre bize şöyle esin verdi: Resimler ve koleksiyon birleşiminden gelen tasarımı, ancak aşkla sevenler iyi taşıyabilirdi. Biz de aşk istedik, görür görmez bu benim olmalı diyebileceğiniz bir koleksiyon sunduk. Ve koleksiyonu bir aşkta olması gereken donelerle oluşturduk.

Makarna yerken adlı portreyi; eğlenceli ve spor bir kombinde kullandık. Tulumlarla cool bir şıklık sunduk. Elbiselerde romantik ama sırt dekolteleri ile bir o kadar şaşırtıcı bir kadın sunduk. Ve daha da özgünü tüm renkler özel olarak basıldı, desenler bize özgü.

Tasarımlarınızı yaparken nelerden ilham alıyorsunuz?
Hayatın kendisi bir ilham kaynağıdır. Yaşayan her şey bana ilham verir. Renkler, kumaşlar, duygu yoğunluğu, okuduğum bir roman, izlediğim bir film ilham kaynağım olabiliyor. 

Aktur tatil sitesi