DOLAR
32,5354
EURO
34,9280
ALTIN
2.435,91
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
25°C
Muğla
25°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Açık
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Gülüş Tasarımı Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

En önemli sözsüz iletişim araçlarından biri olan gülümseme, bireylerin yaşamını birçok yönden etkiler. Gülüş kalitesi kişinin görünüşünde …

Gülüş Tasarımı Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
28.12.2020
563
A+
A-

En önemli sözsüz iletişim araçlarından biri olan gülümseme, bireylerin yaşamını birçok yönden etkiler. Gülüş kalitesi kişinin görünüşünde, psikolojik sağlığında, davranışlarında ve karakter özelliklerinde büyük rol oynar.

Gülüş Tasarımı Tedavisinin Tanımı Nedir?

Gülüş tasarımı temel olarak görünümü bozulmuş diş ve dişetlerinin, hastaların beklentileri ve yüz şekilleri göz önünde bulundurularak güzel ve estetik hale getirilmesidir. Bu tedavi ile dişlerin, diş çevresi dokuların ve yüzün birbiriyle uyumlu olması; estetik ve sağlıklı bir görünüm oluşturulması amaçlanır.

Gülüş tasarımı tedavisinde hastaların yaşı, cinsiyeti, yüz hatları,diş ve çevre dokuların mevcut durumları çok önemlidir.

İdeal Gülüş Kriterleri Nedir?

  • İdeal bir gülüşte dişlerin boyut ve şekil olarak birbiriyle ve yüz şekliyle uyumlu olması gerekir. Örneğin uzun bir yüz tipine sahip kişilerde uzun ve köşeli kapıda dişler tercih edilirken, yuvarlak yüz tipine sahip kişilerde daha kısa ve yuvarlak hatlı dişler tercih edilmelidir.

  • Bakımlı, beyaz ve parlak dişler kişiye daha canlı ve genç bir görünüm verir.

  • Gülümseme çizgisi alt dudağı uyumlu bir şekilde izlemelidir.

  • Dişler arasında boşluk olmamalı ya da birbiriyle üst üste binmiş olmamalıdır.

  • Diş eksiklikleri ısırma, koparma, çiğneme gibi işlevleri olumsuz etkilediğinden olmamalıdır.

Gülüş Tasarımı Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Bu tedavi yönteminde ilk olarak hastanın ihtiyaçları ve istekleri belirlenir. Ağız içinden alınan ölçülerle modeller hazırlanır ve bu modeller üzerinde problemler belirlenir. Hastadan alınan ağız içi ve yüz fotoğrafları ile daha detaylı bir analiz ve planlama yapılır. Bu analizlerin ve planlamanın sonuçları hastaya sunulur ve tedavi sürecine birlikte karar verilerek işlemlere başlanır.

Hastanın dişetlerinde seviye bozuklukları, kızarıklık, şişlik gibi şikayetler varsa öncelikli olarak profesyonel bir diştaşı temizliği veya gingivektomi gibi ufak cerrahi prosedürlerle bu sorunlar giderilir.

Sonrasında dişlerdeki çürük ve madde kaybı miktarı, görsel bozukluklar değerlendirilir:

  • Az miktarda çürük ve madde kaybı olan dişler,

  • Dişler arası boşluk fazla olmayan vakalar,

  • Göze çok batmayan, hastayı az miktarda rahatsız eden görsel bozukluklar ESTETİK DOLGU-BONDING veya PORSELEN LAMİNA yöntemi ile tedavi edilir.

Estetik dolgu- Bonding yönteminde çürük temizlendikten veya dişte gerekli olan minimal aşındırmalar yapıldıktan sonra diğer dişlerle uyumlu renkte kompozit dolgu maddesi ile ilgili diş veya dişlerin restorasyonu yapılır. Dolgu işlemi tamamlandıktan sonra diş renk, doku, görünüm olarak sırıtmaz; doğal bir görünüm yakalanmış olur.

Porselen Lamina yönteminde ise diş dokusundan çok az miktarda aşındırma yapılır ve ölçü alınır. Laboratuvar ortamında hastanın diğer dişleriyle uyumlu renk, şekil ve boyutta yaprak laminalar imal edilir.

Ancak bazı durumlarda problemler daha fazladır:

  • Aşırı miktarda çürük ve madde kaybı olan dişler,

  • Arasındaki açıklık çok fazla olan dişler,

  • Hastayı çok rahatsız eden görsel bozukluklarda bonding uygulaması yeterli olmayacağı için PORSELEN,ZİRKONYUM veya EMAX KAPLAMA tedavisi uygulanır.

Bu tedavi yönteminde ise ilgili dişler üzerine bir kaplama gelecek şekilde dikkatlice küçültülür ve aynı seansta geçici ölçüsü alınarak 1-2 saat içerisinde estetik kayıp olmaması için bir geçici diş yapılarak ağız içine yapıştırılır. Dişetlerinin iyileşme durumuna göre aynı gün veya 7-10 gün sonra kaplamalar için ölçü alınır. Kaplamaların hangi materyalden yapılacağı; hastaların beklentilerine, dişlerin durumuna göre hekimle birlikte belirlenir ve imalatına başlanır. Ara provalarda hasta ile ayna önünde tekrar fikir alışverişi yapılır, gerekirse kaplamalar üzerinde değişikliklere gidilir. Tüm provaları bitmiş ve son aşamaya getirilmiş kaplamalar hastanın alışması, olası sorunların tespit edilmesi için bir hafta kadar geçici olarak yapıştırılır. Bir hafta sonunda hem hastanın hem de hekimin sorun olmadığını teyit etmesiyle beraber kaplamalar ağız içine sabitlenir.

Kaplama tedavisinde materyal seçimi neye göre yapılır?

Materyal seçimi dişin konumu, mevcut durumu, gibi kriterlerler göz önünde bulundurularak yapılır.

Gülüş Tasarımı Tedavisinin Kullanım Ömrü Nedir?

Bu tedavi yöntemleri ile dişler sağlıklı hale getirilmiş ve hastaya estetik bir gülüş sağlanmış olur. Düzenli ağız bakımı, diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile yapılan dolgular veya kaplamalar uzun yıllarca kullanılabilir.

polat-galle