DOLAR
32,3753
EURO
35,0108
ALTIN
2.325,32
BIST
9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Az Bulutlu
24°C

Günde 150 insanın ölmesi mi normal?

Günde 150 insanın ölmesi mi normal?
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Omicron’a rağmen önlemleri gevşeten, son olarak aşısızlara test zorunluluğunu kaldıran hükümete tepkiler sürerken, Bakan Koca salgının “makul şekilde” yönetildiğini, bu sayede ülkenin “normale yaklaştığını” savundu.

HABER MERKEZİ

OmIcron fırtınası tüm hızıyla sürerken önlemleri bir bir kaldıran, son olarak aşısızlara test zorunluluğunu iptal eden hükümet, tepkilerin odağında. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bu tepkileri “olumsuz propaganda” olarak niteliyor. Türkiye’nin salgınla mücadelede “gevşemediğini” ve salgının “makul şekilde” yönetildiğini iddia eden Koca, bu sayede ülkenin “normale yaklaştığını” savunuyor.

Bakan Koca’nın önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım şu şekilde: “Salgının her döneminde olumsuz propagandalar yapıldı. Aslında bir salgın olmadığı veya durumun kat kat fazla kısıtlama gerektirdiği iddia edildi. Süreci makul şekilde yönetme çabası ise bizi bugün normale yaklaştırdı. Ne endişe ne gevşeme! Tedbirle, aşıyla bugünü de aşacağız.”

Koca’nın başında olduğu bakanlığın verileri ise ‘bu nasıl normal?’ sorusunu akıllara getiriyor. Bu verilere göre, henüz yarısında olduğumuz ocak ayı, daha şimdiden salgının başından bu yana en çok vakanın tespit edildiği üçüncü ay. 1-16 Ocak arasında toplamda 974 bin 614, günde ortalama 60 bin 913 vaka saptandı. Aynı dönemde günlük vaka sayıları 78 bine kadar çıkarak rekor üstüne rekor kırdı. Bu ay her gün ortalama 150, 16 günde toplam 2 bin 397 kişi yaşamını yitirdi.

78 İLDE VAKALAR ARTTI

Bakan Koca’nın dün açıkladığı il bazında haftalık vaka sayıları da ülkenin ne kadar “normale yaklaştığını” gözler önüne seriyor. 1-7 Ocak haftasında her 100 bin kişideki vaka sayısı, 3 il dışında tüm illerde artış gösterdi. İstanbul’da her 100 bin nüfusta görülen vaka sayısı, bir önceki haftaya göre ikiye katlanarak 1222,37’ye çıktı. Vaka sayıları diğer iki büyük şehirde de artarak İzmir’de 574,85’e, Ankara’da 386,15’e yükseldi.

Vaka yoğunluğunun en fazla olduğu il, her 100 bin kişide bin 359,54 vakayla Eskişehir oldu. Vaka sayılarının bir önceki haftaya göre en çok arttığı 10 il ise şöyle sıralandı: Bingöl, İstanbul, Eskişehir, Muğla, Gümüşhane, Kırklareli, İzmir, Yalova, Ankara ve Karabük.

Bu verilere göre Türkiye’de 50 il çok yüksek, 12 il yüksek, 10 il orta, 9 il ise düşük riskli kategorisinde yer alıyor. Ülke nüfusunun yüzde 83,1’i çok yüksek ya da yüksek riskli illerde yaşıyor.

AŞI YERİNDE SAYIYOR

Omicron nedeniyle salgın pik yapmışken aşılama oranları ise hâlâ düşük. Ülkede 18 yaş üstü 4,8 milyon kişi, halen tek doz bile aşı olmuş değil. Sırası geldiği halde üçüncü doz aşısını olmayan kişi sayısı ise 24 milyon civarında. Bu ay günde ortalama 474 bin doz, 16 günde yalnızca 7,5 milyon doz aşı yapıldı. Bu sayıların yetersizliğine dikkat çeken uzmanlar, kapalı ve kalabalık ortamlarda aşı şartı aranması gibi düzenlemeler talep ediyordu. Bu uyarılara kulak tıkayan hükümet ise aşı şartı getirmek bir yana; okullar, işyerleri, etkinlikler ve seyahatlerde aşısızlara yönelik PCR testi zorunluluğunu da kaldırdı. Uzmanlar kararı ‘salgınla mücadeleden vazgeçmek’ olarak yorumlarken aşı karşıtları kararı sevinçle karşıladı.

UÇAK SORUNSALI

Salgını ‘makul şekilde’ yönettiğini iddia eden iktidarın son genelgesi ise yeni soru işaretleri yarattı. Önce aşısız veya eksik aşılı kişilerden şehirlerarası seyahatlerden önce artık test istenmeyeceğini duyuran hükümet, bir gün sonra bu kararı değiştirdi. Valiliklere önceki gün gönderilen yeni genelgeye göre, uçakla şehirlerarası seyahat etmek isteyen aşısızlardan PCR testi istenmeye devam edilecek. Saatler boyunca otobüs ve trenle yolculuk yapacak kişilerden ise test ibrazı talep edilmeyecek.

Uzmanların ‘bilim dışı’ dediği kararın turizmle bağlantılı olabileceği yorumları yapılıyor. Sosyal medyada çok sayıda yurttaş, kararın tutarsızlığına dikkat çekerek, bakanlığa “Yurtdışından yurtiçi aktarmalı gelen turistler için mi bu karar alındı?” sorusunu yöneltiyor.

***

Fransa’da aşı kartıyla ilgili yasa tasarısı kabul edildi

Türkiye’nin aksine birçok ülke, Omicron’a karşı önlemleri sıkılaştırıyor. Fransa’da aşı kartı yasa tasarısı, 58 hayır oyuna karşı 150 evet oyuyla Meclis’te kabul edildi. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek düzenlemeye göre artık kafe, restoran, müze, tiyatro ve sinema gibi mekânlara girişte, tren yolculuklarında aşıların tamamlandığını gösteren bir belge istenecek. Aşı kartının geçerli olabilmesi için hatırlatma dozu denilen üçüncü dozun da yaptırılması gerekecek. Aşısız ya da eksik aşılı kişiler, negatif test sonucu gösterseler de bu yerlere alınmayacak. Filipinler’in başkenti Manila’da ise toplu taşıma kullanmak isteyenlere Covid-19 aşısı olma zorunluluğu getirildi. Kentte minibüs, taksi, otobüs, feribot ve uçağa binmek isteyen kişilerin aşı kartlarını göstermeleri gerekecek.

***

Türkiye de kırmızı listede

Bulgaristan, Covid-19 kırmızı listesine Türkiye’nin de aralarında bulunduğu yeni ülkeler ekledi. Düzenlemeye göre, 19 Şubat’tan itibaren Türkiye, Avusturya, Sırbistan, Macaristan, İsrail’in de aralarında olduğu 10 ülkeden Bulgaristan’a girişler durdurulacak. Bulgaristan vatandaşlarının ise kırmızı listedeki ülkelerden dönüşte karantinaya tabi olmamak için aşı sertifikası ve en geç 72 saat önce yapılmış negatif PCR testi göstermesi gerekecek.

velux