DOLAR
38,4859
EURO
43,8764
ALTIN
4.092,99
BIST
9.078,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
13°C
Muğla
13°C
Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
23°C

Günlük alışkanlıklarınız işitmenizi tehdit ediyor olabilir! İşte önlemler…

İşitme kaybı aniden veya zamanla gelişebilir. Kulak, Burun, Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, işitme kaybının nedenleri, tedavi yöntemleri ve koklear implant hakkında önemli bilgiler verdi.

Günlük alışkanlıklarınız işitmenizi tehdit ediyor olabilir! İşte önlemler…
20.03.2025
12
A+
A-

Kulak, Burun, Boğaz, Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümünden Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, yaptığı açıklamada, her yaşta görülebilen işitme kaybının çeşitli nedenlerle ortaya çıkabildiğini belirtti.

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, işitme kaybının doğumsal olabildiği gibi sonradan çocukluk çağında geçirilen ateşli hastalıklara bağlı aniden ya da aşamalı olarak da meydana gelebildiğini söyleyerek, “Doğuştan olan işitme kayıpları, çocukluk çağında geçirilen ateşli hastalıklar, bazı ilaç kullanımları, kafa içerisindeki tümör ve basılar, yaş (özellikle 45 yaş sonrası dönem), yüksek ses, kulakta meydana gelebilecek viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, genetik gibi nedenlerle işitme kayıpları her dönemde yaşanabiliyor.

İşitme kaybındaki bazı belirtiler fazlasıyla tanı ve teşhiste belirleyici oluyor. Çocuğunuz seslere tepki vermiyorsa, konuşmasında gecikme veya bozukluk varsa, erişkinlerde çevrenizdeki insanlara sürekli cümlelerini tekrarlamalarını istiyorsanız, televizyon izlerken sesini diğer insanlara göre daha çok açarak izliyorsanız. Bunlar işitme kaybının gerçek belirtileridir ve vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz uzmanına görünmeniz gerekir” dedi.

‘HER İŞİTME CİHAZI FAYDA SAĞLAMIYOR’

Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, biyonik kulak ile ilgili, “’Biyonik kulak’, yaygın olarak koklear implant olarak bilinen, işitme kaybı yaşayan kişilere işitme yeteneğini kazandıran ileri bir tıbbi teknoloji. Koklear implantlar, geleneksel işitme cihazlarından farklı olarak iç kulakta hasar görmüş ya da işlevini yitirmiş olan kısımları doğrudan bypass ederek, işitme sinirine elektriksel sinyaller gönderen cihazlar olarak biliniyor.

Bu cihazlar, işitme cihazlarından yeterli faydayı alamayanlarda, her iki kulakta işitme kaybı yaşayanlarda, özellikle erken dönemde (1-2 yaş) işitme kaybı teşhisi konulan çocuklarda ve ileriki yaşlardaki bireyler için oldukça uygundur. Koklear implantlar, işitme kaybı yaşayan bireyler için devrim niteliğinde çözüm sunuyor. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde, işitme yetisini geri kazandırarak dil gelişimi, sosyal yaşam ve genel yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. İşitme kaybı yaşayan bireyler için bu teknolojiyi değerlendirmek, hayatlarını köklü bir şekilde değiştirebilir.

Biyonik kulak dediğimiz sistemde ameliyat ile iç kulağa yerleştirilen iç parça ve bir mıknatıs ile üzerine yapışan dış parçadan oluşmaktadır. Ameliyat sırasında direkt olarak işitme sinirini uyaran silikon kılıf ile korunmuş elektrotlar salyangoz diye tanımlandığımız iç kulak organımıza yerleştirilir. Dış parça dışardan gelen sesleri alarak iç parçaya iletir. Buradan iç işlemci sesleri elektrik sinyaline çevirerek işitme sinirine direkt olarak ulaştırır. İşitme sinirinden aldığımız bu sinyaller beynimizde ilgili bölgelerde deşifre edilerek sesler algılanmış olur” ifadelerini kullandı.

‘ÇOCUKLARINIZ DOĞAR DOĞMAZ İŞİTME TESTİ YAPTIRIN’

Prof. Dr. Kum, doğan her bebeğe rutin ve zorunlu işitme tarama testleri yaptırılması gerektiğini belirterek, “Eğer tarama testinde sorun olursa BERA gibi daha ileri testleri yaptırmak gerekebilir. İşitme testi ertelenmemelidir. İşitme kaybı ne kadar erken fark edilirse tedavide başarı şansı o kadar artmaktadır. Erken yaşta cihaz kullanma ve koklear implant ile çocuklar yaşıtları ile aynı performansı gösterebilmektedir. İleri yaşta ve sonradan olan işitme kayıplarında da klasik işitme cihazlarından fayda göremeyenlerde eğer tıbbi olarak uygunsa biyonik kulak ameliyatı yapılabilir” dedi.