DOLAR
32,3082
EURO
35,1189
ALTIN
2.274,66
BIST
8.806,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
23°C
Muğla
23°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
24°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C

Günlük olarak semizotu tüketmenin faydaları

Semizotu, dünyanın her yerinde bulunan ve en yaygın olarak yabani ot olarak tanınan yeşil etli bir bitkidir. Semizotu, meyve bahçeleri, üzüm bağları, ekin tarlaları, bahçeler ve hatta yol kenarları dahil olmak üzere çeşitli habitatlarda iyi yetişir. Ülkemizde de kullanımı oldukça yaygındır. Peki, semizotu faydaları nelerdir ve hangi hastalığa iyi gelir? Bu başlık altında, semizotu faydaları ve besin değerleri yer almaktadır.

Günlük olarak semizotu tüketmenin faydaları
A+
A-

Asya ve Akdeniz bölgelerinde gıda olarak tüketilmekte ve tıbbi amaçlı kullanım geçmişi uzun bir geçmişe sahiptir. Semizotunun faydaları oldukça fazladır. Semizotu, bulabilirseniz günlük beslenmenize sağlıklı bir katkıda bulunabilir. Peki, şifalı bitki semizotu faydaları nelerdir? Yapraklı yeşil, mağazalarda yaygın olarak bulunmaz, ancak bir omega-3 yağ asidi olan zengin bir alfa-linolenik asit (ALA) kaynağıdır ve antioksidan kapasitesi ile ilgili bazı sağlık yararları sağlayabilir. İşte, semizotu faydaları ve bu bitki hakkında bilgiler…

SEMİZOTU FAYDALARI

Karbonhidrat

Semizotu kalori ve karbonhidrat bakımından çok düşüktür ve bir fincan çiğ yeşillik başına 1.5g karbonhidrat sağlar. Lif veya şeker içeriği hakkında bilgi mevcut değildir, ancak toplam karbonhidrat içeriği çok düşük olduğundan her biri bir gramdan az olacaktır.

Tek bir 1 fincan semizotu porsiyonunun glisemik yükünün 1 olduğu tahmin edilmektedir. Glisemik yük, bir yiyeceğin kan şekeri üzerindeki etkisini tahmin ederken porsiyon boyutunu hesaba katar. Glisemik yükü 10’dan az olan yiyecekler düşük glisemik yiyecekler olarak kabul edilir.

Yağlar

USDA besin veritabanına göre, semizotu fincan başına yalnızca 0.15 gr yağ içerir. Veritabanı, yağ asidi içeriği hakkında daha fazla bilgi barındırmıyor.

Bununla birlikte, araştırmalar, semizotunun zengin bir bitki kaynağı olduğunu ve insan beslenmesi için gerekli olan bir omega-3 yağ asidi olan alfa-linolenik asitin (ALA) en zengin bitkisel kaynağı olduğunu göstermiştir. Semizotu ayrıca tipik olarak sadece deniz ürünlerinde ve takviye edilmiş ürünlerde bulunan az miktarda eikosapentaenoik asit (EPA) sağlar.2 Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre, gıdalardan veya takviyelerden daha fazla EPA ve DHA almak trigliserid seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.