DOLAR
32,3760
EURO
34,9785
ALTIN
2.325,69
BIST
9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

Harita Kadastro Mühendisleri Oda Temsilcisi Ali ÖZTÜRK,den LİHKAB Açıklaması

Harita Kadastro Mühendisleri Oda Temsilcisi Ali ÖZTÜRK,den  LİHKAB Açıklaması
Bodrum Ev Emlak

18 Mart 2021 tarihinde TBMM Başkanlığına sunulan Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları (LİHKAB) Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair 21.04.2021 tarihli 7317 sayılı Kanun Teklifi, 27.04.2021 tarihli 31467 sayı ile resmi gazetede yayınlanarak yasalaştı.

Harita Kadastro Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi Ali ÖZTÜRK konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Kadastro teknik hizmetlerinden; sınır aplikasyonu, yer gösterme ve plan örneği işlemlerinin yapım ve kontrolü, cins değişikliği, arzi irtifak hakkı tesisi veya terkini, birleştirme gibi işlemlerinin yapım sorumluluğu ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce belirlenecek kadastro teknik hizmetleri niteliğindeki diğer işler, yetkilendirilmiş lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarınca (LİHKAB) yerine getiriliyordu.

Yetkilendirilmiş lisanslı harita kadastro mühendislik büroları (LİHKAB) bu işlerin dışındaki parselasyon, yol terki imar uygulamaları gibi özel harita büro ve şirketlerin yapma yetkisinde olan işleri yapamadığı gibi özel harita büro ve şirketleri de yetkilendirilmiş lisanslı harita kadastro mühendislik bürolarının (LİHKAB) yapma yetkisinde olan işleri yapamıyorlardı.

Kabul edilen ve yasalaşan yeni kanuna göre; Şartları taşıyan ve lisans belgesi başvurusunda bulunan mühendislere, lisanslı harita ve kadastro mühendislik faaliyeti yürütebilmeleri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından lisans belgesi verilecek. Lisanslı harita ve kadastro mühendisleri de, faaliyetlerini yürüttükleri süre içinde serbest harita ve kadastro mühendislik ve müşavirlik de yapabilecek. Yani illerdeki Lisanslı harita kadastro mühendislik büroları sayısı artacak, tekelleşme kalkmış olacak.

Yeni kanunda;  Lisans belgesi almak için gerekli olan 5 yıl deneyim şartı, 10 yıla çıkartıldı. Belge sahibi olabilmenin özel şartlarından olan sınav şartı kaldırıldı.

Lisans belgesi almak için teminat yatırma bedeli 41 bin 66 liradan 50 bin liraya çıkarıldı.

Lisanslı harita kadastro mühendislik büroları, il genelinde yetkili olmak üzere lisanslı mühendisin talep ettiği ilçede kurulabilecek.

Lisanslı bürolar, meslek alanıyla ilgili mühendis, tekniker veya teknisyen unvanlarında en az 3 kişi çalıştıracak; çalıştırılanlardan en az birinin, lisans sahibi dışında bir harita mühendisi olması zorunlu olacak.

Kanunda yazılan şartları taşıyan ve lisans belgesi başvurusunda bulunan mühendislere, lisanslı harita ve kadastro mühendislik faaliyeti yürütebilmeleri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından lisans belgesi verilecek.

Lisansların verilmesi, iptal edilmesi ve sicillerin tutulması ile lisanslı büro faaliyetlerinin denetimini yaparak uyarma, kınama, lisansın geçici veya sürekli iptali cezalarını vermeye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkili olacak.

Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak çalışırken istifa ederek lisanslı harita kadastro mühendislik bürosu açanlardan, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuranların, Genel Müdürlük kadrolarına devlet memuru olarak atanmalarında açıktan, naklen ve yeniden atama sayısı sınırlamaları uygulanmayacak. Kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bu yeni düzenlemenin vatandaşlarımıza, Ülkemize, ilimize ve camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerine yer verdi.

polat-galle