Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
34°C
Muğla
34°C
Parçalı Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
34°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
33°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
34°C

Terörsüz Türkiye teklifine komisyondan onay

Terörsüz Türkiye süreci kapsamında hazırlanan 12 maddelik kanun teklifi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklif 5 ve 10 yıllık erteleme düzenlemeleri içeriyor.

Terörsüz Türkiye teklifine komisyondan onay
A+
A-

“Terörsüz Türkiye” süreci kapsamında hazırlanan Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi, yaklaşık 18 saat süren görüşmelerin ardından TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi. Teklif, belirli şartların gerçekleşmesi halinde soruşturma, kovuşturma ve kesinleşmiş hapis cezalarının infazının 5 veya 10 yıl süreyle ertelenmesini öngörüyor.

12 maddeden oluşan düzenlemenin uygulanması doğrudan kanunun yürürlüğe girmesiyle başlamayacak. PKK/KCK ve bağlantılı oluşumların fiili varlığına son verdiğinin ve kontrolündeki silah ve mühimmatı teslim ettiğinin güvenlik kurumlarınca tespit edilmesi gerekecek. Bu tespitin Milli Güvenlik Kurulu tarafından teyit edilerek kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından düzenleme uygulanabilecek.

Soruşturma ve davalar 5 veya 10 yıl ertelenebilecek

Teklife göre kapsam dahilindeki suçlarda, üst sınırı 15 yıl veya daha az hapis cezası olan soruşturma ve kovuşturmalar 5 yıl; 15 yıldan fazla hapis ile müebbet veya ağırlaştırılmış müebbet gerektiren suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalar ise 10 yıl ertelenebilecek. Erteleme süresince dava zamanaşımı işlemeyecek.

Aynı süreler kesinleşmiş hapis cezalarının infazı açısından da uygulanabilecek. Erteleme döneminde yeniden terör suçu işlenmesi halinde erteleme kaldırılarak soruşturma veya kovuşturmaya devam edilecek.

Kasten öldürme kapsam dışında

Örgüt faaliyeti kapsamında işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005’ten önce işlenen ve müebbet ya da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren bazı suçlar düzenlemenin dışında tutuluyor.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Cüneyt Yüksel, düzenlemenin bir genel af olmadığını belirterek, mahkûmiyet hükümlerinin ve suçların hukuki niteliğinin ortadan kaldırılmadığını, belirli şartlar altında yargılama ve infaz süreçlerinin ertelendiğini söyledi.

Süreci kurul ve Meclis izleyecek

Kanunun uygulanmasının takibi için Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında bir kurul oluşturulması öngörülüyor. Ayrıca TBMM bünyesinde bir İzleme Komisyonu kurulacak.

Adalet Komisyonunda kabul edilen teklifin bundan sonraki durağı TBMM Genel Kurulu olacak. Teklifin Genel Kurulda 10 Ağustos Pazartesi günü görüşülmesi bekleniyor.