DOLAR
32,3492
EURO
34,8471
ALTIN
2.390,80
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Hafif Yağmurlu
18°C
Muğla
18°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Açık
24°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Her 5 kadından birinde etkili: Tüp bebek tedavisi yeni hamileliği kolaylaştırıyor

Yapılan bir çalışma, her beş kadından birinin tüp bebek yoluyla bebek sahibi olduktan sonra, doğal yollarla hamile kalabileceğini ortaya koydu.

Her 5 kadından birinde etkili: Tüp bebek tedavisi yeni hamileliği kolaylaştırıyor
A+
A-
velux

Bir yıldan fazla bir süredir hamile kalmayı deneyen ve kendilerine “doğurganlıkları düşük” olduğu söylenen birçok kişi, doğal yolla hamile kalmanın imkansız olduğuna inanıyor.

Ancak, Daily Mail’in haberine göre, yaklaşık 5.200 kadını içeren ve 40 yılı aşkın bir süredir devam eden 11 çalışmanın bilimsel bir incelemesi, doğurganlık tedavisi yoluyla çocuk sahibi olan en az beş kadından birinin daha sonra doğal olarak gebe kalacağı sonucuna vardı.

Bazı uzmanlara göre, doğurganlık tedavisi yeniden hamile kalmalarına yardımcı oldu.

Diğer uzmanlar da, bir çocuk sahibi olmanın kısırlığa neden olan sağlık durumlarında yardımcı olabileceğini veya ikinci kez hamile kalmayı kolaylaştırabilecek şekilde hamile kalmaya çalışmanın stresini ortadan kaldırabileceğini öne sürüyor.

41 YILLIK ÇALIŞMALAR İNCELENDİ

İngiltere’deki University College London’da yapılan bilimsel incelemenin baş yazarı Dr. Annette Thwaites, “Bulgularımız, tüp bebek yoluyla bebek sahibi olduktan sonra doğal gebeliğin nadir olmaktan çok uzak olduğunu gösteriyor.”

“Bu, kadınlar ve sağlık uzmanları tarafından yaygın olarak kabul edilen ve medyada yaygın olarak ifade edilen, bunun pek olası olmayan bir olay olduğuna dair görüşlerle çelişiyor.” dedi.

Human Reproduction dergisinde yayınlanan araştırma, 1980 ile 2021 yılları arasında yayınlanan tüp bebek sonrası doğal gebelik üzerine küresel çalışmaları inceledi.

Genel veriler, beş kadından en az birinin, doğurganlık tedavisi kullanarak bebek sahibi olduktan sonra yardım almadan hamile kaldığını gösterdi.

ÜÇ YIL İÇERİSİNDE…

Yaklaşık yüzde 18’i, doğurganlık tedavisiyle bir çocuğu doğurduktan sonraki üç yıl içinde doğal yolla hamile kaldı.

Çalışmanın yazarları, kadınların tüp bebek gibi bir süreçle çocuk sahibi olduktan sonra hamile kalmanın nadir olmadığını ve aslında nispeten yaygın olduğunu bilmeleri gerektiğini söylüyor.

Kısırlık, 12 ay veya daha fazla düzenli korunmasız cinsel ilişkiden sonra gebelik elde edilememesi olarak tanımlanır ve yedi heteroseksüel çiftten birini etkilediği tahmin ediliyor. 

velux