DOLAR
32,9049
EURO
35,3879
ALTIN
2.470,24
BIST
10.767,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Açık
36°C
Muğla
36°C
Açık
Salı Az Bulutlu
36°C
Çarşamba Açık
36°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
34°C
Cuma Hafif Yağmurlu
33°C

Av. Damla Özyurt

avukatdamlaozyurt@gmail.com 1988, Ordu/Fatsa doğumlu Avukat Damla Özyurt, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2012 yılında burslu olarak mezun olmuştur. Mezuniyetinden 2018 yılının Mayıs ayına kadar İstanbul Barosuna kayıtlı olarak kadrosunda üst düzey hukukçuların yer aldığı hukuk bürolarında Aile Hukuku, İş Hukuku, İcra Hukuku , Ceza Hukuku, Taşınmaz, Gayrimenkul ve İnşaat ve İmar Hukuku olmak üzere birçok alanda hizmet ve danışmanlıklar vererek bu alanlarda kendini geliştirmiştir. 2018 yılında Bodrum’da yaşamaya başlamış ve Muğla Barosu’na kayıtlı olarak avukatlık faaliyetine devam etmektedir.

İnternet Üzerinden İşlenen Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

polat-galle

İnternet Üzerinden İşlenen Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

İnternet Üzerinden İşlenen Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Suçu

Kişilerin özel yaşamına ilişkin bilgiler, görüntüler ses kayıtları kişinin bilgisi ve izni olmadan kaydedilemez, kamuya açıklanamaz. Kişinin özel yaşam verileri kendisine aittir, kişinin gizli alanını oluşturur.

Kişilerin bilgisi ve izinleri olmaksızın fotoğraflarının çekilmesi, görüntülerinin kaydedilmesi, konuşmalarının kayıt edilmesi (hatta bu konuşmalar suç bile teşkil etse), bunların kamuya açık hale getirilmesi suçtur. Telefon görüşmelerini karşı tarafın açık rızası olmadan gizlice kaydetmek, paylaşmak suçtur.

Ancak günümüzde hepimizin asgari de olsa vakit geçirdiği, paylaşımlar yaptığı gerçek günlük yaşam dışında bir sanal yaşam daha vardır, o da sosyal medya.Hemen herkesin de elinde ileri teknoloji ürünü kamera içeren telefonlar bulunmakta, her durumda fotoğraflar ve video görüntüleri çekilmekte, hemen de sosyal medya üzerinden paylaşılmaktadır. Aslında herkes görünürde kendisine ait verileri, bilgileri, fotoğrafları paylaşmaktadır. Ancak hep fotoğraflarda başkaları da bulunmakta, etiketlenmektedir.

Eğer sosyal medyadaki paylaşımlar herkese açık olarak ayarlanmış ise, paylaşılan özel fotoğrafların, kopyalanarak başka hesaplarda yer alması özel hayatın gizliliğini ihlal olmayacaktır.Genellikle sosyal medyanın yaygın olarak kullanılması ve günden güne daha da önem kazanması birçok konu da  Özel hayatın gizliliği kazanımları kavramlarını biraz daha ihlal ederek ilerletildiğini göstermektedir. -.

Yargıtay bir kararında, “facebook hesabında herkese açık olarak yer alan profil resminin başkalarınca görülmesi ve bilinmesi istenmeyen, hukuk tarafından gizliliği ve korunması temel bir şahsiyet hakkı kabul edilmiş özel yaşam alanına ilişkin görüntü olarak değerlendirilemeyeceği” açıklamasına yer vererek özel hayatın gizliliği suçunun sosyal medyada oluşumuna açıklık getirmiştir.

Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu TCK 134 ile düzenlenmiştir. Buna göre, bir kişinin hayatının gizli alanına kendisinin izni olmadan müdahale edilmesi halinde özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu meydana gelir.

TCK 134‘de özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun temel şekli, özel hayatın gizliliğinin görüntü ve ses kayıtlarının alınması yöntemiyle ihlal edilmesidir. Suçun nitelikli hali olan ikinci hali ise kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya seslerin ifşa edilmesidir.

Sosyal medya veya internet üzerinden işlenen özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, mağdurun özel hayatına dair fotoğraf, video veya seslerin başkalarına gönderilmesi, yayınlanması veya paylaşılması suretiyle işlenmektedir. Örnek verecek olursak, Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, facebook üzerinden video paylaşmak, twitterdan tweet atma veya whatsapp üzerinden mesaj atmak şeklinde internet üzerinden birbirinden farklı şekillerde ve çok çeşitli platformlar kullanılarak işlenebilir.

 

Aktur tatil sitesi