DOLAR
34,7784
EURO
36,7823
ALTIN
2.946,32
BIST
10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
10°C
Muğla
10°C
Yağmurlu
Pazar Yağmurlu
12°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
13°C
Salı Yağmurlu
14°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
15°C

Işık ülkesi Likya’ya yolculuk

Prehistorik dönemlere kadar giden tarihiyle hem Anadolu’nun geçmişini anlamak hem de Hititleri ve Kadeş Antlaşması’nı kavramak açısından eşsiz bir laboratuvar olan Likya uygarlığı, ‘Lukka’dan Likya’ya’ adlı çalışmada geniş bir perspektifle ele alınıyor. Elimizdeki çalışma, kadim Anadolu halkı Lukka’nın yarattığı bu etkileyici uygarlığı, geçmişin ‘ışık ülkesi’ni tanımak için derli toplu bir fırsat…

Işık ülkesi Likya’ya yolculuk
15.08.2020
625
A+
A-

“Likya Yolu’ndan yürümeyen ve bu uygarlıkla karşılaşmadan ölenin Hades’ten dönüşü olmaz” şeklindeki kaynağı belirsiz söz; Lukka diye bilinen bir Anadolu halkının yarattığı Likya uygarlığının önemini gösteriyor. Prehistorik dönemlere kadar giden tarihiyle Likya, hem Anadolu’nun geçmişini anlamak hem de Hititleri ve Kadeş Antlaşması’nı kavramak açısından eşsiz bir laboratuvar.

Havva İşkan ve Erkan Dündar’ın yayına hazırladığı, bu kadim uygarlık üzerine çalışan uzmanların yazılarıyla yer aldığı, ‘Sarpedon ve Aziz Nikolaos’un Ülkesi’ altbaşlığıyla yayımlanan ‘Lukka’dan Likya’ya’ güncel veriler ışığında bu uygarlığa dair bilgiler sunuyor.

Son araştırmalarla Likya uygarlığına ilişkin pek çok önemli bilginin gün ışığına çıktığı ve kurucu halk Lukkalara, Kadeş Savaşı’na ve Likyalıların lideri Sarpedon’a dair daha önce bilinmeyenlerin ortaya konduğu günümüzde, İşkan ve Dündar’ın çalışması, bunları derli toplu şekilde okura sunuyor.

Tarihe yön veren Likyalılar, gerek Anadolu’nun kaderini değiştirmesiyle gerek komutanları ve liderleri Sarpedon önderliğinde Troyalıların yanında savaşmasıyla Anadolu kültürüne büyük bir katkı sundu. Çalışma, işte bu katkıyı hatırlatıyor bir kez daha. Coğrafyacı Strabon, Likyalılar için şunları söylemiş: “Likyalılar, yaşamını öyle uygar ve nezih bir şekilde sürdürdü ki şimdiye kadar hiç utanç verici kazanç istekleri olmadı ve atadan kalma Likya Birliği’nin nüfuz alanındaydılar.”

Strabon’un tarifi, hem tarihi hem de siyasi açıdan Likyalıların Anadolu’daki ağırlığını ortaya koyuyor. Bu ağırlığı hissetmemizi sağlayansa uygarlığın günümüze kadar korunan dokusu: Büyük oranda ayakta kalmış kentler, lahitler, ahşap cepheli mimari eserler, dikme ve kaya mezarları, geçmişin bu ışık ülkesini şimdiye taşırken kitapta yazıları bulunan araştırmacılar da söz konusu kültür envanterini meraklılara açıyor.

LİKYA’NIN TARİHİ ANADOLU’NUN TARİHİ
Likya’nın kültür envanterinde uygarlığın tarihteki ve tarihöncesindeki yerinden Roma ve Bizans’la ilişkilerine, mitoslardaki Likya’dan dil ve sikkelere, başkent Patara’nın tarihinden ölü kültleri ve nekropollere, Likya sanatından uygarlığın bölgedeki ticari faaliyetlerine, Likyalıların hazinelerinden inşa ettiği yollar ve ahşap tahıl ambarlarından uzmanlaştıkları alanlara kadar pek çok öğe bulunuyor.

İşkan ve Dündar, uygarlığın tarihteki yeri ve önemini şöyle açıklıyor: “Likya uygarlığı, adını Lukka olarak bildiğimiz kadim bir Anadolu halkının eseridir. Luvice ile akraba bir dil konuşan bu halkın izleri, son yıllarda yapılan araştırmalarla prehistorik dönemlere kadar inmiş ve böylece Anadolu tarihini anlama yolunda çok önemli bir adım daha atılmıştır. Hititlerin II. Ramses’e karşı yaptığı Kadeş Savaşı’nda yer alan Lukkalar, Ilias Destanı’nda Troyalılara yardıma gelen Anadolu kavimlerinin simgesi niteliğindeki Likyalıların lideri Sarpedon ile tarihte kalıcı izler bırakmıştır. Ege ve Doğu Akdeniz arasındaki deniz rotası üzerinde bulunması ise Likya’yı, tarihin her döneminde ayrıcalıklı kılmıştır. Lukka’dan ‘Likya’ya, sahip olduğu kültürün bütünüyle geçen bu halk; ırksal, dilsel ve dinsel açıdan tarihin bilebildiğimiz en erken süreçlerinden itibaren gösterdiği birliği, MÖ 168-167’de resmi bir kimliğe büründürerek çoğulcu demokrasinin mükemmel bir örneği olarak perçinlemiştir. Böylesine özlü bir halkın ve kültürün, sadece Demir Çağı’nda yoğunlaşan kalıtlarına bakılarak yapılan ‘Helenizasyon ve Akültürasyon’ kavramları altındaki irdelemesi, bilimsel açıdan Likya araştırmalarındaki temel sorunlardan birini oluşturur.”
‘Lukka’dan Likya’ya’ uygarlığın Anadolu’daki ağırlığını yansıtan bir kitap olmakla kalmıyor, aynı zamanda Anadolu dışını nasıl etkilediğini ve oralardan nasıl etkilendiğini ortaya koyuyor. Kısacası mevcut bilgilere yenilerini ekleyip Likyalılara dair kültür envanterini genişletiyor.

LUKKA’DAN LİKYA’YA  
SARPEDON VE AZİZ NİKOLAOS’UN ÜLKESİ
Hazırlayan: Havva İşkan-Erkan Dündar
Yapı Kredi Yayınları, 2020
392 sayfa, 45 TL.

Aktur tatil sitesi