DOLAR
32,1989
EURO
34,9903
ALTIN
2.510,42
BIST
10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
32°C
Muğla
32°C
Parçalı Bulutlu
Salı Az Bulutlu
31°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
26°C
Cuma Açık
27°C

K vitamininin önemi: Uzmanlar yeşil yapraklı sebzelere dikkat çekti

Yeni bir araştırma, yeşil yapraklı sebzelerini tüketmenin, sağlıklı akciğerlere yol açarak astımı önlemeye yardımcı olacağını keşfetti.

K vitamininin önemi: Uzmanlar yeşil yapraklı sebzelere dikkat çekti
A+
A-
Aktur tatil sitesi

K vitamininin önemi: Uzmanlar yeşil yapraklı sebzelere dikkat çekti

Danimarka’daki Kopenhag Üniversitesi’nde yapılan araştırma, kanlarında düşük K vitamini seviyesi olan kişilerin akciğer fonksiyonlarının zayıf olması ve astım, KOAH ve hırıltıdan muzdarip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu tespit etti.

K vitamini ıspanak, lahana ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerde, bitkisel yağlarda ve tahıl tanelerinde bulunur. Kanın pıhtılaşmasında rol oynar ve böylece vücudun yaraları iyileştirmesine yardımcı olur, ancak araştırmacılar akciğer sağlığındaki rolü hakkında az şey biliyorlar.

Araştırma için, akciğer fonksiyon testine katılan 4.000 kişi analiz edildi, kan örnekleri alındı ve sağlıkları ile yaşam tarzlarıyla ilgili sorular soruldu.

Sonuçlara göre, düşük K vitamini belirteçleri olan kişilerin akciğer fonksiyon testlerinde daha kötü performans gösterdiği ve KOAH hastası olduklarını söyleme olasılıklarının iki kat, astım hastası olduklarını söyleme olasılıklarının yüzde 44 ve hırıltı bildirme olasılıklarının yüzde 81 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

AKCİĞERLER İÇİN ÖNEMLİ

Araştırmanın yazarlarından biri olan Dr. Torkil Jespersen, “K vitamininin kanda önemli bir rolü olduğunu zaten biliyoruz ve araştırmalar bunun kalp ve kemik sağlığı için de önemli olduğunu göstermeye başlıyor, ancak bu konuda çok az araştırma var.”

“Sonuçlarımız, K vitamininin akciğerlerimizi sağlıklı tutmada rol oynayabileceğini gösteriyor.” dedi.

Ekip, yeni bulgularının K vitamini alımıyla ilgili mevcut tavsiyeyi değiştirmediğini, ancak bazı kişilerin K vitamini takviyesi almaktan fayda sağlayıp sağlayamayacağını görmek için daha fazla araştırmayı desteklediğini söyledi.

Uzmanlar, yetişkinlerin vücut ağırlıklarının her bir kilogramı için günde yaklaşık 1 mikrogram K vitaminine ihtiyaç duyduklarını belirtiyor.

Aktur tatil sitesi