Cumhuriyet Halk Partisi’nin “5’li Çete” diyerek hedef gösterdiği firmalara, Bodrum’da nasıl imtiyaz tanındığını yaşayarak gördük.
Kalyon Holding’in Damadı Hüseyin Şeherli’ ye ait Yalıköy A.Ş’ nin, Bodrum Kızılağaç Mahallesinde “Zeytinlik” olan bir alanı imara nasıl açtırdığını anlattım. Mahkemenin plana “Yürütmeyi Durdurma” kararı vermesine rağmen, Bodrum Belediyesi’nin hukuksuz olarak, imarsız alana nasıl imar durumu verdiğini de sizlerle paylaştım.
İş sermayeye gelince Bodrum Belediyesi bakar kör olup çıkıyor.
Dün bir açıklama yaparak, yazdıklarımın gerçeği yansıtmadığını ifade eden Bodrum Belediye’si, şeffaf olduğunu iddia ediyor. Bende diyorum ki, açın dosyaları TMOBB İlçe Koordinasyon kuruluna, yapılan işlemleri incelesin, şeffaflığınızı görelim. Belge saklamak yok ama.
O kadar şeffaf olmuşsunuz ki, Belediyeyi göremez olduk. Yaptığınız gayri yasal işlemi memlekette duymayan kalmadı, siz üç gün sonra, sözde yanıt verdiniz.
İşin özünde plan geçerlimi diye “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sorduk.” diyerek, minareye kılıf bulmuşsunuz. Turizm Merkezi olan alanda, Kültür ve Turizm Bakanlığın’ dan görüş aldınız mı? Hayır.
Planı, yapan kurum olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına iptali için dava açıp, sonra da “plan geçerli midir?” diye sormak, hangi aklın ürünüdür.
İsterdim ki, Bodrum Belediyesi açıklamasında yer verdiği davaların kararlarının, bakanlık yazışmalarının bir örneğini ekine koysun, toplumda belgeler üzerinden karar versin. Öyle nutuk açıklamalarıyla bu işler olmaz.
Deve Güreşine gösterdiğiniz hassasiyeti, belediye işlerinde de gösterseniz keşke.
Yanlış, sizin doğru demenizle düzelmiyor. El altından sızdırdığınız bilgilerle konuyu başka yönlere çekmeye, hiç çalışmayın.
Kalyoncu’ nun damadı Hüseyin Şeherli’ nin yaptırdığı plana Bodrum Belediyesi nasıl bir görüş verdi sizce? Acele etmeyin ben yazayım.
“Bodrum Belediye Başkanlığı Plan ve Proje Müdürlüğünün 24.02.2022 tarih ve 88598 sayılı görüş yazısında; ilgili kurum ve kuruluşlardan uygun görüş alınması sonrasında oluşturulacak koruma amaçlı imar planının hazırlanmasında sakınca olmadığı” Plan Açıklama Raporunda belgesiyle yer almaktadır.
Gelelim açtık dediğiniz davalara, söyleyin bilelim, plan iptali hakkında kaç dava var? Zeytinlikten Tarım Dışı Alan’ a çevrilen parselle ilgi tarafınızdan açılmış, Tapu Tescili İptali davası mevcut mu? Bu konuda açılmış davaya müdahil oldunuz mu? Devam eden bu davayı takip ediyor musunuz?
Diyelim ki Bodrum Belediyesinin yaptığı açıklama tamamen doğru, açılan davalar kaybedildi ve plan geçerli.
Kalyon Holding’in damadına imar durum belgesini verdiniz. İmar uygulaması için Bodrum Belediyesine başvuru yaptı. İmar uygulamasının 3194 sayılı kanunun 15 ve 16. maddelerine göre yapılmasına nasıl karar verdiniz?
Encümen üyeleri sorumlu olduğunuz kararın sonuçlarına katlanacak mı bilmem, ancak halka hesabını vermek zorundasınız.
Büyükşehir Belediyesi’nin, İlçe belediyelerinin imar uygulamalarını denetleme yetkisi olduğu kanunla belirlenmiş. Bodrum Belediyesi’ne konu hakkında gönderdiği yazıda, imar uygulaması için nasıl bir görüş verdiğini belgesiyle ortaya koyun ve siz bu belgeye karşılık nasıl bir uygulama yaptınız onu da çıkın halka anlatın.
Şehrin Emanetçisi Tamer Mandalinci, yaptığı uygulamayla kamu zararına yol açmıştır. Şunu da belirmeden geçmeyeyim Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının onaylamış olduğu plan, tamamen kanun dışıdır.
Plan açıklama raporunda; Bodrum Kaymakamlığının (Milli Emlak Müdürlüğü) 24.06.2022 tarih ve 3986174 sayılı yazısında kısaca diyor ki, “Muğla-Bodrum-Yalıçiftliği 1/25000 Ölçekli İlave-Revizyon Çevre Düzeni Planı sınırlarına göre planlanacak alan içerisinde, 305 Ada 2- 3- 4 ve kadastro dışı tescillenmesi gereken, mülkiyeti hazineye ait parseller bulunmaktadır.”
Bu parsellerin plan dahiline alınması gerekir aksi halde kullanılamayan parseller yaratılacak ve kamu zararı oluşacaktır.
Denilen yapılıyor mu? Kısmen. Bir imar adası içerisinde birden fazla parsel varsa, 3194 sayılı kanuna göre 18. Madde uygulaması yapılması gerekir. Bu parsel incelendiğinde; planı onaylayan bakanlığa bağlı kurumun talebi, bakanlık tarafından göz ardı edildiği gibi, Bodrum Belediyesi Kanunun emrettiği 18. Madde uygulamasını yapmayarak, yatırımcıya zaman kazandırıp, kamu zararına yol açmıştır.
Yaptığım basit hesaba göre; yaklaşık “DOP” sonrası 4 bin metrekarelik bir alan hiçe sayılmış durumda. Bu küçük parseller 18.Maddeye göre Düzenleme ortaklık payı düşülerek, plan gereği, tek başına bir parsel oluşturamıyorsa, oluşturulacak başka bir parselle ortaklaştırılır.
Kamuya ait, imar planı içerisine alınmamış ve atıl duruma getirilmiş taşınmazlar plana dahi edilmiş olsa, bu günkü bedel ile en düşük fiyatıyla 150 milyon liradır.
Planı yapan, onaylayan ve uygulayan el ele vererek, kurum görüşlerini yok sayıp, Kalyon Holding’in damadına süre açısından hız kazandırdıkları gibi, büyük bir rant sağlayarak, kamu zararına yol açmışlardır.
İmar uygulamasının altına imza atan meclis üyeleri ve kamu görevlileri ve bu uygulamaya kendi işi gibi sarılan Şehrin Emanetçisi Tamer Mandalinci, vicdanınız rahat mı?
Kendi malınızın değeri düşecek diye, Sahil Güvenliğin yaptığı limana belediye personelini dahi taşıyarak, eylem yaptırdınız. Bakanların kapılarını aşındırıp, boy boy fotoğraf verdiniz. Bu konuda sesiniz çıkmadığı gibi, toplumun malına da sahip çıkmadınız.
Cengiz Holding benzeri bir oyun, Kalyon Holding içinde oynanıyor. Bu oyunun seyircisi olmayalım.
Bilen bilmeyene anlatsın konuyu, bilmeyen bir bilene sorsun, lakin sakın belediyeye sormayın.
Bu kadar imtiyazın bir karşılığı var mıdır sizce? Bir kez daha söylüyorum, bu plan geçersiz.
Vesselam…
Konu hakkında tüm belgeler tarafımda mevcuttur. Gün ola harman ola, bakalım yarın yada birkaç güne, hangi belgeler ortaya çıkacak.