DOLAR
32,2369
EURO
35,1890
ALTIN
2.481,45
BIST
10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Az Bulutlu
27°C
Muğla
27°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
29°C
Pazar Açık
30°C
Pazartesi Açık
30°C

Kedi ve Köpekler Televizyon İzlerken Bunları Görüyor: Şaşıracaksınız!

Evcil hayvan sahipleri, kedi ve köpeklerinin televizyon ekranına kilitlendiklerini birçok kez deneyimlemiştir. Bazı insanlar, hayvanların da televizyon izlerken aynı şeyleri gördüğünü düşünüyor. Bazıları ise bunun mümkün olmadığına inanarak, kedi ve …

Kedi ve Köpekler Televizyon İzlerken Bunları Görüyor: Şaşıracaksınız!
A+
A-
Bodrum Ev Emlak

Evcil hayvan sahipleri, kedi ve köpeklerinin televizyon ekranına kilitlendiklerini birçok kez deneyimlemiştir. Bazı insanlar, hayvanların da televizyon izlerken aynı şeyleri gördüğünü düşünüyor. Bazıları ise bunun mümkün olmadığına inanarak, kedi ve köpeklerin gerçekte ne gördüklerini merak ediyor.

Uzmanlar, yürüttükleri çalışmalar ile evcil hayvanların neden televizyon ekranına kilitlenerek baktığını ve olup bitenlere nasıl tepkiler verdiklerini tespit etti.

Öncelikle bilinmesi gerekir ki, hayvanlar da insanlar gibi ortak özellikler gösteriyor olsa da, tıpkı her bir birey gibi farklı karakter yapısına sahip olabiliyor. Bu nedenle televizyon ekranında gördükleri şeyler değişmiyor olsa da, her kedi ya da köpeğin bu durumlara yönelik tepkisi çok büyük farklılıklar içerebiliyor.

Kedi ve Köpekler Televizyon İzlerken Bunları Görüyor: Şaşıracaksınız!
KÖPEKLER TELEVİZYON EKRANINDA NE GÖRÜYOR?

Köpekler, insanların aksine dikromatik görüşe sahiptir. Bu özellik onların mavi ve sarı arasındaki renk tonlarını ayırt edebilmesini sağlarken, yeşil rengi fark edememelerine neden oluyor. Ayrıca köpekler için TV ekranınız ne kadar iyi olursa olsun, yayınlanan renkler pek canlı gözükmüyor ve görüntünün olduğundan daha soluk yansımasına neden oluyor.

Peki köpeklerin içeriklere tepkisi nasıl oluyor?

Köpekler, ekran kare hızlarını insanlardan farklı şekilde algılamakta. Bir kişi tarafından, hareketli bir görüntü olarak algılanması için ekrandaki minimum kare sayısı saniyede 16 ila 25 kare arasında olmalıdır.

Kedi ve Köpekler Televizyon İzlerken Bunları Görüyor: Şaşıracaksınız!

KÖPEKLER BU TÜR TELEVİZYONLARA DAHA BÜYÜK REAKSİYON GÖSTERİR

Köpeklerin ise hareket olduğunu algılaması için saniyede 70 kare ve üzerini görmesi gerekmekte. Dolayısıyla bir köpek, tarama frekansı 50 Hz olan eski bir CRT PAL TV izlediğinde, hızla değiştirilen resim karelerinden başka bir şey görmez. Ancak 60-120 Hz ekran frekansına sahip modern TV’ler köpekler için çok daha ilgi çekicidir. Köpekler, bu tür ekranlarda yayınlanan görüntüyü neredeyse insanlar ile aynı şekilde algılar.

Seslere gelince, köpekler televizyondan gelen sesleri insanlar ile aynı şekilde algılar. Ancak gelebilecek beklenmedik gürültüler ya da komutlar, köpeklerin tepki göstermesine neden olabilir.

KÖPEKLER TELEVİZYONDA EN ÇOK NEYE TEPKİ GÖSTERİR?

2013 yılında yapılan bir araştırma, cinsi ne olursa olsun bir köpeğin ekranda en çok başka bir köpek gördüğünde tepki gösterdiğini gözler önüne serdi.

Yapılan araştırmada 10 köpekten 9’u, ekranda başka bir köpek gördüğünde tüm görüntülere gösterilenden farklı bir tepki sergiledi. . Yani televizyonda başka bir köpeğin görüntüsü ya da buna karşılık gelen sesler, köpeğinizin ilgisini çekebilir. Ancak köpek, ekrandaki görüntüyle etkileşime giremeyeceğini anladığında, ona olan merakını da hızla kaybetmekte.

Kedi ve Köpekler Televizyon İzlerken Bunları Görüyor: Şaşıracaksınız!Televizyonda yayınlanan diğer içeriklere ise köpeklerin türlerine göre farklı tepkiler veriliyor. Avlanmak için yetiştirilen köpekler, hareket eden nesnelere daha çok ilgi duyabilirken, kokuya daha çok güvenen köpekler ise kayıtsız kalabiliyor.

KEDİLER TELEVİZYONDA NE GÖRÜR?

Kedilere gelince, yaşanan her şey köpeklere kıyasla çok daha basit. Evrimsel olarak köpeklerin önünde yer alan kediler, ekrandaki her şeyi siyah beyaz algılıyor olsalar da, yaşananları mükemmel bir şekilde izleyebilirler.

Kedilerin ekranda en çok tepki gösterdikleri şeyler, potansiyel avlarının ani hareketleri ve tepkileri olmakta.

Kedi ve Köpekler Televizyon İzlerken Bunları Görüyor: Şaşıracaksınız!Öyle ki bilim insanları, insanlardan kemirgenlere, küçük kuşlara ve kedilerin geleneksel olarak avladığı diğer hayvanlara kadar farklı türde içeriklerin sunulduğu ve kedilerin beş gruba ayrıldığı bir çalışma bile yürüttüler.

Yapılan çalışmada kedilerin en çok potansiyel av imajına tepki gösterdiği ortaya çıktı. Deneyde bilim insanları, televizyonları dahi tamir etmek zorunda kaldı çünkü kediler avını “yakalamak” için televizyonları ters çevirmişti.

polat-galle
ETİKETLER: , , , ,