DOLAR
32,3645
EURO
34,9594
ALTIN
2.324,26
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
26°C
Muğla
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
23°C

Kiraya Verenler Dikkat; Otel Mi ? Konut Mu?

Aktur tatil sitesi

Yaz sezonunun yaklaşması sebebi ile her bir konut, otel olmaya başladı. Kiraların yüksekliğinden bahsetmeyeceğim bu hepimizin malumu.

Evlerini günlük, haftalık, aylık kiraya verenlerle ilgili kısa bir bilgi vermek istiyorum. 1+1 bir evlerin sekiz bin liraya kiraya verilmesinin sebebinin, kısa süreli kiralıklar olduğunu düşünmek istiyorum. Aksi taktirde asgari ücretli bir kimse, eşi çalışıyor olsa bile yaşanamayacak bir hal aldı.

Herkesin kazancı kendine. Benim ilgilendiğim konu ise gider bölümü. Kısa süreli kiraya vermede ne gibi kanunlar ihlal ediliyor bakalım.

  • Konut üzerinden ticari faaliyet yürütüldüğü için, Kat Mülkiyeti Kanunu ihlal ediliyor.
  • Vergi ödenmediği için, Vergi Usul Kanunu ihlal ediliyor.
  • Konaklayanların kimlik bildirimleri yapılmadığı için, Kimlik Bildirme Kanunu ihlal ediliyor.
  • Konaklama hizmeti verildiği bilinmediği için, Kültür Ve Turizm Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu standartlar yerine getirilmiyor.
  • İşyeri Açma ve Çalıştırma ruhsatı alınmadığından dolayı Belediye denetimi yapılmamış oluyor.
  • Bu dönem gündemde olan, su abonelerinden alınan Katı Atık parasını iş yeri gibi ödemedikleri için, Belediye ikinci bir zarara uğratılıyor.
  • En önemlisi gelirler beyan edilmediği için, Gelir Vergisi Kanunu ihlal ediliyor.

Farkında olmadan ne kadar çok kanunu çiğneyip devletimizi zarara uğratıyoruz. Kira gelirlerini düzgün bir şekilde beyan eden konut sahiplerine diyecek sözümüz yok, ancak azınlık oldukları kesin.

Üç-beş ayda bir yılda kazanacakları paranın iki katını kazanıp, kış döneminde de ayrıca kiraya veren mülk sahipleri, bir bakmışsınız geriye yönelik cezalar kesilmiş ve faiziyle ödemek zorunda kalmışsınız.

Zor günler geçirdiğimiz şu dönemlerde devletin çok paraya ihtiyacı var, kesilen cezalar bir gelir kapısı olabilir. Kaydı olan, vergisini düzgün ödeyen mükelleflerin üstüne gidileceğine, kayıt dışı ekonominin önüne geçilmeli.

Bodrum Ev Emlak