DOLAR
38,4427
EURO
44,0122
ALTIN
4.130,54
BIST
9.306,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Yağmurlu
19°C
Muğla
19°C
Yağmurlu
Salı Yağmurlu
16°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Yağmurlu
16°C
Cuma Yağmurlu
17°C

Kıyı Kanunu: Evet, Bu Bir Örnek Ama Gerçek Mücadele Daha Bambaşka!

Kıyı Kanunu: Evet, Bu Bir Örnek Ama Gerçek Mücadele Daha Bambaşka!
08.03.2025
6
A+
A-

Bodrumhaber.com

Türkiye’de kıyı alanlarının sermaye lehine işgali ve ekolojik tahribat, uzun yıllardır tartışma konusu olmaya devam ediyor. Son olarak Çeşme’de yaşanan ve Yargıtay’a taşınan bir dava, kıyıların herkesin kullanımına açık olduğu gerçeğini bir kez daha hukuki zemine oturturken, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı (KIYIDA) tarafından yapılan açıklamada, esas meselenin çok daha derin olduğu vurgulandı.

Kıyıların işgaline karşı mücadele eden KIYIDA, Anayasa’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanunu’nun uygulanması gerektiğini savunarak, kamu alanlarının özel işletmelere devriyle yurttaşların sahillere erişiminin kısıtlandığını belirtti. Yapılan açıklamada, kıyıların barikatlarla, çitlerle ve çeşitli engellerle kapatıldığı, bazı bölgelerde kıyıya ulaşmanın dahi mümkün olmadığı ifade edildi.

“Kıyılar Hepimizin!”

KIYIDA, kıyıların herkesin eşit şekilde yararlanabileceği kamusal alanlar olduğuna dikkat çekerken, son dönemde şezlong işgalleri, kıyılara yapılan kaçak iskeleler ve doğanın tahrip edilmesi gibi konuların giderek arttığına vurgu yaptı. Çeşme’de görülen davada, sahilde havlusunu seren bir yurttaşı engelleyen işletme çalışanlarına verilen 1 yıl 8 ay hapis cezasının önemli bir emsal oluşturduğu belirtilirken, bu tarz kararların tek başına yeterli olmadığı dile getirildi.

Açıklamada, kıyıların hukuksuz kiralanması ve imar planlarıyla turizm tesislerine dönüştürülmesinin devam eden en büyük sorun olduğu belirtilerek, yerel yönetimlerin ve devlet kurumlarının kıyı işgallerine karşı daha etkin önlemler alması gerektiği kaydedildi.

KIYIDA, kıyıların halkın kullanımına açık olması gerektiğini vurgulayarak, “Kıyıların sermaye için peşkeş çekilmesine son vermek ve ‘Kıyılar hepimizin!’ demek için mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle kamuoyuna çağrıda bulundu.