DOLAR
42,6945
EURO
50,1592
ALTIN
5.898,49
BIST
11.311,31
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Muğla
Parçalı Bulutlu
14°C
Muğla
14°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Salı Açık
14°C
Çarşamba Açık
15°C
Perşembe Açık
17°C
Bodrum Kis Okulu

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Türkbükü İmar Planı Değişikliğine Dava

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Türkbükü İmar Planı Değişikliğine Dava
23.01.2025
666
A+
A-
Polat su reklam

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Türkbükü İmar Planı Değişikliğine Dava

Bodrumhaber.com

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi’nde yapılan imar planı değişikliklerine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aleyhine Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava, askı sürecinde yapılan itirazın zımnen reddedilmesi ve bu ret işlemine dayanak olan imar planı değişikliklerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali taleplerini içeriyor.

Hukuki Süreç
Muğla 3. İdare Mahkemesi, davalı idarenin savunması ve ara karar gereğinin yerine getirilmesinin ardından yürütmenin durdurulması talebini değerlendirecek. Mahkeme, savunma için 30 günlük süre belirledi.

İtiraz ve Tespitler
Büyükşehir Belediyesi, dava dilekçesinde şu tespitlere yer verdi:

  • Kıyı Kanunu’na Aykırılık: İlk 50 ve ikinci 50 metrenin Turizm Tesis Alanı olarak planlanması ile yapılaşmaya açılması,
  • Kamu Erişim Hakları: Kamunun yararına açık olması gereken alanlara erişim bağlantısının planlanmaması,
  • Orman Alanlarının Azaltılması: Turizm tesis alanlarının genişletilerek yapılaşmanın teşvik edilmesi,
  • Eksik Kurum Görüşleri: Plan değişikliği için güncel ve nihai görüşlerin dosyada yer almaması,
  • Trafik Etüdü Eksikliği: Trafik etüdü yapılmadan plan değişikliğinin onaylanması,
  • Koruma Kullanma Dengesi: Bölgenin yapılaşma baskısına maruz bırakılarak şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı bir şekilde planlanması.

900 Yataklı Otel Yatırımı Tartışmalara Yol Açtı
Plan değişikliğine konu olan Türkbükü Doğusu’ndaki alan, kamu taşınmazı üzerinde yapılacak 900 yataklı 5 yıldızlı bir otel yatırımıyla gündemde. Astaş Holding ve Pasha Holding’in ortaklığında faaliyet gösteren Asta Cennetköy Turizm ve İşletmecilik A.Ş., bu alanda otel inşa etmek için 3 milyar 3 milyon lira bedelle taşınmazı devraldı. Yönetim Kurulu Başkanlığını Vedat Aşçı’nın yaptığı şirket, bu projeyle bölgeye büyük bir turizm yatırımı yapmayı planlıyor.

Ancak, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin mahkemeye taşıdığı itirazlar, bu projenin kamu yararı, şehircilik ilkeleri ve koruma kullanma dengesi açısından ciddi sakıncalar taşıdığını ortaya koyuyor. Davaya konu olan değişikliklerin, bölgedeki doğal dokuyu ve kamusal alanları olumsuz etkileyebileceği belirtiliyor.

Aktur Arasta reklam afişi
scrubs forma